Surse din sectorul bancar au declarat pentru Financial Times ca cele patru institutii de credit se pregatesc sa restituie in urmatoarele 12 luni circa o treime din fondurile imprumutate, estimate in total la 80-100 de miliarde de euro, informeaza Mediafax.

Operatiunea de refinantare pe termen mai lung (Longer-Term Refinancing Operation-LTRO) introdusa de BCE este considerata masura care a stabilizat pietele financiare volatile din zona euro. Prin programul fara precedent, compus din doua licitatii organizate in decembrie si februarie, mai multe sute de banci au imprumutat in total circa 1.000 de miliarde de euro la o dobanda anuala de numai 1%.

Fondurile trebuie platite cel mai tarziu in decembrie 2014 si februarie 2015. Potrivit reglementarilor, bancile pot sa plateasca cel mai devreme dupa 12 luni de la data contractarii finantarilor.

Planurile de plata inainte de termenul limita aminteste de deciziile similare luate de bancile americane in 2009, de a inapoia ajutoarele de stat cat mai repede posibil, scrie Financial Times.

LTRO este creditat cu relaxarea presiunii asupra finantarii bancilor din zona euro intr-o perioada in care lichiditatea se afla sub presiune, dar si cu redeschiderea pietelor comerciale de finantare.

Citeste si:

In pofida efectelor pozitive, unii critici au afirmat ca programul va afecta negativ pe termen scurt emisiunile de instrumente financiare pentru atragere de fonduri si ameninta sistemul bancar european cu un necesar masiv de refinantare la termenele limita de resturnare a fondurilor.

"Exista doua motive pentru plata mai devreme. In primul rand, nu cred ca ar fi intelept din partea noastra sa platim cu totii in trei ani. Totodata, avem nevoie de finantare pe perioada mai lunga de trei ani. A trebuit sa atragem astfel de fonduri in ultimele luni, chiar daca a trebuit sa platim mai mult", a declarat directorul unei banci europene.

Nu toate bancile intentioneaza sa inapoieze imprumuturile luate prin LTRO. Deutsche Bank si Lloyds au indicat ca intentioneaza sa pastreze fondurile ieftine de la BCE pentru intreaga perioada de trei ani.