Românii care au avut curajul să își țină banii în fondurile de investiții locale în ultimul an, pe timp de pandemie, ar fi avut astăzi un câștig de chiar și peste 40%. Managerii fondurilor avertizează însă că situația a fost una cu totul specială, iar în viitor un câștig anual de aproximativ 10% ar trebui să fie considerat deja o performanță.

”Mereu atrag atenția potențialilor clienți asupra faptului că performanțele din ultimele 12-13 luni au fost peste media istorică de creștere a pieței și le pun în față toate scenariile posibile: Desigur, poate nu vom mai avea o creștere de 37% pe an, dar și randamente de 10-15% sunt mulțumitoare”, a declarat Adrian Cojocar, director general adjunct, Patria Asset Management.

În ultimele 12 luni, cele mai performante trei fonduri de investiții din România au fost ETF-BET Tradeville, BT Index Romania ROTX și Certinvest BET Index. Toate au adus investitorilor câștiguri de peste 40% (vezi tabelul de mai jos)

Pentru viitor, randamente anuale de 10% sunt foarte bune și oricine reușește să atingă acest nivel trebuie felicitat”, consideră Aurel Bernat, director general BT Asset Management.

De notat că întreaga piață a fondurilor mutuale a crescut spectaculos, nu doar fondurile de la vârful clasamentului. Astfel, dintr-un total de 63 de fonduri luate în calcul, niciunul nu a adus pierderi investitorilor. În plus, 13 fonduri au adus cîștiguri de peste 30% și alte opt au crescut cu peste 20%.

Fondul Compania care îl administrează Creștere

Top 10 cele mai performante fonduri de investiții românești în ultimele 12 luni

ETF-BET Tradeville Tradeville Asset Management 46,1%
BT Index Romania ROTX BT Asset Management 43,8%
Certinvest BET Index CERTINVEST 43,4%
BRD Actiuni Clasa A BRD Asset Management 39,4%
BT Maxim BT Asset Management 38,7%
ERSTE Equity Romania ERSTE Asset Management 38%
Raiffeisen Romania Dividend Raiffeisen Asset Management 37,6%
OTP Expert OTP Asset Management 37,6%
Certinvest XT Index GLOBINVEST 37,2%
Napoca GLOBINVEST 34,4%

Procentele din tabel și articol sunt bazate pe cele mai recente date publicate de AAF (30 aprilie 2021)

”În domeniul nostru trebuie să recunoaștem că performanțe anterioare ‘vând’. Cine spune altceva greșește. Îmbucurător este faptul că, în ultimul an, nu am mai văzut mulți clienți care să vină să investească o sumă mare de bani la început, iar care apoi gata, uită de piață. Vedem tot mai des persoane care și-au propus să investească constant sume mai mici de bani. Personal îmi doresc un număr cât mai mare de investitori cu sume mici de bani investite lunar”, menționează Aurel Bernat.

Ce acțiuni preferă managerii de bani după ieșirea din pandemie?

Cu aproximativ 100 de noi cazuri COVID-19 pe zi, pandemia pare a se apropia de final în România, chiar dacă riscul unui val patru nu trebuie neglijat, așa cum a avertizat recent Dr. Valeriu Gheorghiță.

În aceste condiții, acțiunile din sectoarele ciclice sunt preferatele managerilor fondurilor de investiții, care mizează astfel pe revenirea economică și reflectarea situației în evoluția Bursei de Valori București.

Băncile, companiile din energie și chiar și din sectorul imobiliar sunt cele mai favorizate în această perioadă”, consideră Adrian Cojocar.

Companiile din energie par cele mai interesante acum, urmate probabil de bănci”, adaugă Alexandru Combei, director de investiții BRD Asset Management.

De asemenea, investitorii nu ar trebui să uite nici de companiile care pot beneficia semnificativ de pe urma investițiilor în infrastructură rezultate ca urmare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”În următorii 3-5 ani, vor exista companii de pe Bursa de Valori București, cu activitate în sectorul infrastructurii, care pot primi comenzi mai mari dacă România reușește să atragă acei 20+ mld. euro bani europeni. Acestea nu ar trebui trecute cu vederea în următorii ani”, menționează Dragoș Manolescu, director general adjunct OTP Asset Mangement.

”Nu în ultimul rând, pentru investitorii aventuroși companiile care urmează să se listeze pe BVB, dar și cele mai mici, nou listate în ultimii ani, pot reprezenta opțiuni interesante de investiție”, a concluzionat Alexandru Voicu, CEO Certinvest.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Piețe de capital »



Setari Cookie-uri