Primul pas ar fi crearea unui mediu propice prin care China sa poata investi in activele din Statele Unite, iar operatiunile chineze sa fie mai transparente pentru oficialii americani. Pasul urmator este legat de dialogul pe tema intereselor militare ale celor doua tari . A treia solutie este reducerea terorismului cibernetic indreptat asupra Statelor Unite, iar ultimul pas ar fi demararea de negocieri cu state cu interese comune Statelor Unite si Chinei, state precum Japonia si India.

Chiar daca pe hartie solutii la tensiunile din cele doua tari concurente exista, ele ar fi imposibil de implementat din pricina antagonismului bine inradacinat dintre natiuni, noteaza 24/7 Wall ST.

Guvernul chinez este motivat in principal de posibilitatea de a detrona Statele Unite drept cea mai mare economie a lumii, iar acest lucru este probabil sa se intample in viitorul apropiat daca tinem cont de rata mare de crestere economica pe care o are China comparativ cu Statele Unite

Citeste si:

Pe de alta parte China este interesata sa-si dezvolte potentialul militar deoarece vrea ca marile adiacente ei sa nu fie sub control american, iar balanta puterii militare sa se echilibreze in Asia.In privinta terorismului cibernetic, ea este cea mai eficienta metoda de a accesa informatii importante si de a perturba functionarea spatiului virtual, vital pentru comertul americanilor.

Astfel China va incerca sa depaseasca Statele Unite in anumite domenii din cauza ca are potentialul de a realiza acest lucru, iar Statele Unite se vor impotrivi in continuare ascensiunii chineze pentru ca nu doreste sa ocupe locul doi intr-o lume in care crede ca singurul sistem politic acceptat este democratia.

In prezent multi americani sunt de parere ca operatiunile chineze sunt de vina pentru pierderea a milioane de locuri de munca si ca acest lucru va continua daca nu se iau masuri, somajul fiind unul dintre punctele centrale ale discutiilor dinaintea viitoarelor alegeri din Statele Unite.