Concurenta dintre Italia si Spania pentru finantarea externa se va intensifica in acest trimestru, odata cu disiparea efectului pozitiv al lichiditatilor puse la dispozitia bancilor de catre Banca Centrala Europeana (BCE), relateaza Bloomberg.
Preturile obligatiunilor suverane italiene si spaniole au scazut saptamana trecuta, dupa interesul scazut al investitorilor pentru o emisiune a Spaniei si dupa ce premierul guvernului de la Madrid, Mariano Rajoy, a declarat ca tara sa se afla intr-o "dificultate extrema", noteaza Mediafax.

Declinul inverseaza cresterea puternica a preturilor obligatiunilor in primul trimestru, determinata de fondurile de peste 1.000 de miliarde de euro puse la dispozitia bancilor europene de catre BCE, prin imprumuturi pe termen de trei ani.

Spread-ul obligatiunilor Spaniei pe 10 ani fata de cele germane este cel mai mare din ultimele patru luni, iar in cazul Italiei a ajuns la un maxim al ultimelor sase saptamani.

"Spania si Italia revin cu picioarele pe pamant, dupa un prim trimestru incredibil. Lichiditatile de la BCE au cumparat timp, dar nu prea mult. Trimestrul al doilea va fi mai dificil decat primul, daca politicienii nu vor convinge investitorii straini sa revina", a declarat Luca Jellinek, director la Credit Agricole in Londra.

Randamentele au scazut in primele trei luni, sugerand ca bancile europene investesc lichiditatile de la BCE in obligatiuni guvernamentale.

Investitorii au obtinut un profit de 13% de pe urma plasamentelor in obligatiuni italiene, de cand BCE a anuntat programul de finantare, pe 8 decembrie, si sfarsitul primului trimestru. Plasamentele in obligatiuni spaniole au adus investitorilor un castig de 6%.

Potrivit Credit Agricole, sprijinul de la BCE, care a inclus imprumuturi catre banci si plasamente directe, a dus la achizitia de obligatiuni ale Spaniei si Italiei in valoare cumulata de peste 250 de miliarde de euro, intre trimestrul al treilea al anului trecut si primul trimestru din 2012.

Spania a vandut saptamana trecuta obligatiuni in valoare de 2,59 miliarde de euro, aproape de nivelul minim planificat, fata de o tinta maxima de 3,5 miliarde de euro.

Vanzarea a avut loc dupa alte licitatii, de la sfarsitul lui martie, cand Spania si Italia nu au reusit sa atinga tintele maxime ale vanzarilor.

"Efectul pozitiv al lichiditatilor de la BCE se disipeaza, iar piata se concentreaza pe evolutiile politice. Emisiunea de obligatiuni a Spaniei nu a fost bine primita si exista riscul ca licitatiile urmatoare sa fie dificile si pentru alte tari periferice din zona euro", a declarat Werner Fey, manager de fonduri la Frankfurt Investment, care administreaza active cu venituri fixe de 6,5 miliarde de euro.

Spania trebuie sa rostogoleaza in trimestrul al doilea obligatiuni de 44,3 miliarde de euro, iar Italia de 87,8 miliarde de euro.

Autoritatile de la Madrid au acoperit necesarul de fianante din acest an in proportie de 44%, in timp ce Italia a realizat acest lucru in proportie de 28%, Franta de 32%, iar Germania de 25%, potrivit estimarilor UBS.

Majoritatea obligatiunilor emise de Spania si Italia au fost cumparate de investitori locali.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri