Conglomeratul Maersk are afaceri in mai multe domenii, insa este cunoscut mai ales prin divizia de transport naval de containere, fiind cel mai mare astfel de operator la nivel mondial, scrie Mediafax.

Maersk Mc-Kinney Moller a fost prezent joi la reuniunea anuala a grupului, potrivit Wall Street Journal.

Moller a fost cel mai bogat si mai influent om de afaceri din Danemarca inca din 1965, cand tatal sau si fondatorul Maersk, Arnold Peter Moller, a murit lasandu-i controlul fiului.

Moller s-a retras partial din managementul operatiunilor de zi cu zi ale grupului in 1993, cand a devenit presedinte, dar nu a renuntat la indatoririle din consiliul de supraveghere decat in 2003, cand avea 90 de ani. A continuat insa sa-si exercite controlul insa din postura de presedinte al fundatiilor Maersk, care detin peste 50% din actiunile clasa A ale grupului.

Investitorii se asteapta ca cea mai tanara fiica a lui Moller, Ane Uggla, in varsta de 63 de ani, sa devina presedinte al fundatiilor Maersk. Uggla detine si postul de vicepresedinte in consiliul de supraveghere al A.P. Moller-Maersk.

Citeste si:

Potrivit persoanelor apropiate Maersk, Moller avea un cuvant decisiv in orice decizii majore si era cunoscut pentru modul in care controla grupul, precum si pentru determinarea de a nu vinde active considerate neesentiale.

Actiunile Maersk au urcat luni cu 1,2 %, dupa ce au atins un avans maxim de 5% pe parcursul zilei, iar marti se aflau in scadere usoara, cu circa 0,5%.

"Actiunile au crescut in urma speculatiilor ca decesul lui Moller ar putea creste sansele pentru unele schimbara structurale", a declarat Jesper Christensen, analist la Alm. Brand Bank.

Investorii considera ca ar putea fi mai usoara luarea unor decizii precum vanzarea de active "noncore", intre care divizia de magazine si participatia de 20% la cea mai mare banca din Danemarca, Danske Bank.

Decesul lui Moller, intr-un spital din Copenhaga, a fost tratat pe larg in presa daneza, iar personalitati din diverse domenii si-au exprimat condoleante.