"Daca pactul nu contine masuri de crestere economica, nu voi putea sustine ratificarea lui de catre Adunarea Nationala. Am promis acest lucru francezilor si imi voi respecta promisiunea", a declarat pentru publicatia economica Handelsblatt cel prezentat in sondaje ca mare favorit al scrutinului al carui prim tur se va desfasura duminica.

"M-am intalnit cu mai multi sefi de stat europeni. Nu prea multi sunt satisfacuti de situatia economnica. Nu sunt izolat", a dat asigurari Hollande.

In plus, el a calificat drept o "pura operatiune de relatii publice" proiectul de inscriere in Constitutia franceza a unei "reguli de aur" prin care sa fie plafonat nivelul de indatorare publica, aparata de presedintele in exercitiu Nicolas Sarkozy.

Regula de aur, un cal de bataie marca Merkel?

Generalizarea in cadrul zonei euro a "regulilor de aur" este un "cal de bataie" al cancelarului conservator german Angela Merkel, dupa ce Germania s-a dotat cu un asemenea instrument.

Citeste si:

"Eu inteleg ca exista o solidaritate partizana intre diferitele tabere conservatoare europene", a raspuns candidatul socialist, atunci cand a fost intrebat despre refuzul lui Merkel de a-l primi in cursul campaniei.

"Fara a tine cont de ceea ce s-a intamplat in campanie, daca sunt ales, voi face prima mea vizita in Germania. O voi intalni pe Merkel atunci. In aceasta perioada de mare criza, Europa are nevoie de cuplul franco-german", a continuat el.

Hollande a suscitat numeroase discutii in Germania, amenintand acum ceva timp ca va cere pur si simplu o renegociere a pactului bugetar european, aparat energic de Merkel si destinat consolidarii disciplinei financiare a statelor europene.

De asemenea, cancelarul l-a asigurat in mod public pe Sarkozy ca il sustine in cursul campaniei.

Campania electorala pentru primul tur al alegerilor prezidentiale din Franta a inceput oficial pe 9 aprilie si se va incheia la 21 aprilie, la miezul noptii. Zece candidati in cursa pentru alegerile prezidentiale din 22 aprilie si 6 mai activeaza pe teren de mai multe saptamani, dar doar de luni au inceput sa fie difuzate spoturi de campanie.