Liderii finantelor marilor economii la nivel global au exercitat presiuni asupra Europei la reuniunea anuala FMI-BM, desfasurata la Washington, sa profite de suplimentarea resurselor fondului pentru a adopta reformele necesare rezolvarii crizei datoriilor, transmite Reuters, citat de Mediafax.
Dupa ce vinerea trecuta economiile avansate si cele emergente au convenit sa dubleze resursele FMI, adaugand inca 430 de miliarde de dolari, pentru a ajuta la controlul crizei din Europa, Comitetul Financiar si Monetar International al FMI a cerut zonei euro sa reduca mai mult indatorarea guvernelor, sa promoveze reforme mai indraznete si sa stabilizeze sistemele financiare.

Comitetul, format din ministri de Finante si guvernatori de banci centrale, este principalul organism care asigura consultanta Consiliului Guvernatorilor, cel mai inalt for de decizie al Fondului.

Problemele legate de indatorare vor reaparea, iar cresterea va incetini, daca nu sunt luate aceste masuri, a avertizat seful Comitetului, ministrul de Finante din Singapore, Tharman Shanmugaratnam.

Dupa tempererea crizei din Grecia, pietele financiare s-au linistit intr-o oarecare masura, dar FMI este ingrijorat ca fara adoptarea de masuri isi vor face aparitia noi tensiuni, care ar afecta cresterea economiei mondiale.

"Perspectiva la nivel global este de crestere moderata, iar riscurile raman ridicat", potrivit Comitetului. Chiar dacam toate marile economii trebuie sa adopte noi masuri, organismul a identificat zona euro drept cruciala pentru revitalizarea cresterii puternice.

Zona euro, al doilea mare bloc economic din lume, a intrat deja intr-o recesiune usoara, situatie care a condus la o incetinire in China si alte parti din Asia emergenta, in timp ce avansul economic din SUA se mentine lent.

Daca nu este restabilit un ritm de crestere mai puternic, iar increderea investitorilor nu revine, economia globala nu va iesi din cercul vicios al indatorarii.

"Foarte importanta pentru toti este o revenire la o crestere normala pe termen mediu si de preferat mai devreme decat mai tarziu. Cu alte cuvinte, in doi sau trei ani. Daca nu revenim la crestere normala, daca nu aducem PIB la nivelul potential, atunci nici sustenabilitatea fiscala nu este posibila", a spus Tharman, intr-o conferinta de presa.

SUA au crescut presiunea asupra Europei sa profite de spatiul de manevra oferit de instituirea fondurilor de urgenta.

"Succesul in urmatoarea faza a combaterii crizei va depinde de disponibilitatea si capacitatea Europei, impreuna cu Banca Centrala Europeana, de a folosi instrumentele de care dispune flexibil si agresiv pentru a sprijini tarile in timp ce aplica reforme", a spus secretarul Trezoreriei SUA, Timothy Geithner la reuniunea Comitetului.

Insa, intr-o discutie pe care participantii au descris-o ca intensa, Germania a aratat spre SUA si Japonia. Problemele bugetare ale SUA se inrautatesc si ar putea ajunge intr-un punct maxim la sfarsitul anului, cand incheierea scutirilor de taxe si planurile pentru reduceri bugetare puternice ar putea impinge economia in recesiune. Alegerile prezidentiale programate in noiembrie au condus la un impas politic in privinta bugetului.

"Intelegem constrangerile politice, dar (problema bugetului, n.r.) nu poate fi evitata si este urgenta", a spus ministrul de Finante al Germaniei, Wolfgang Schaeuble.

Japonia, cu o indatorare de 230% din PIB, are nevoie, de asemenea, de un plan bugetar credibil, a spus el.

Comitetul FMI a subliniat ca planurile de consolidare bugetara trebuie echilibrate, pentru a evita reduceri de cheltuieli deosebit de puternice, care submineaza cresterea si chiar deficitele bugetare, situatie dificila in care se afla Italia si Spania.

Ministrii de Finante au cerut marilor banci centrale sa contribuie prin mentinerea dobanzilor la un nivel redus si a politicilor neconventionale de stimulare a economiei, atata timp cat cresterea ramane slaba iar inflatia sub control.

Mesajul pentru bancile centrale vine inaintea unei reuniuni a Rezervei Federale a SUA (Fed), programta pentru marti si miercuri, in cadrul careia Fed va analiza daca sunt necesare noi achizitii de obligatiuni guvernamentale pentru a sustine cresterea. Cererea Comitetului pentru dobanzi mai reduse in Europa a intampinat, insa, opozitia sefilor BCE prezenti la Washington.

Germania, mai ales, este ingrijorata ca politica monetara relaxata alimenteaza inflatia si nu poate inlocui reducerea cheltuielilor bugetare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri