Delirul imobiliar de la jumatatea anilor 2000 incepe sa revina la nivel global, pe masura ce ultimele luni au adus tranzactii la preturi record in multe orase din lume.

Wall Street Journal noteaza ca investitorii imping preturile proprietatilor comerciale la niveluri record in orase din intreaga lume si alimenteaza astfel ingrijorarile privind o supraincalzire a pietei globale de real estate.

Evaluarile cladirilor de birouri vandute in Londra, Hong Kong, Osaka si Chicago au atins niveluri record in al doilea semestru al acestui an ca pret pe mp si au atins cele mai mari niveluri din ultimii 6 ani in New York, Los Angeles, Berlin si Sydney, potrivit companiei Real Capital Analytics.

Dinamica activitatii de tranzactionare este de asemenea in crestere. In SUA, tranzactiile cu proprietati comerciale au crescut cu 36% in primul semestru al anului fata de aceeasi perioada a anului trecut, la 225,1 mld. dolari si peste nivelul din 2015, potrivit Real Capital. In Europa, volumul tranzactiilor a crescut cu 37%, cel mai dinamic inceput de an din 2007 pana in prezent.

Dobanzile mici si afluxul de bani pompati in economie de bancile centrale au crescut gradul de atractivitate al proprietatilor comerciale, comparativ cu obligatiunile si alte potentiale plasamente.

Cresterea cererii a atras insa si ingrijorari, facandu-se comparatii cu boomul de la jumatatea anilor 2000, care in momentul in care bula s-a spart a scufundat dezvoltatori din toate colturile lumii. Revenirea pietei incepand cu 2010 a accelerat considerabil in ultimul an pana la un grad cu potential de ingrijorare, spun analistii.

Anbang Insurance Group din China a cumparat, spre exemplu, in februarie Waldorf-Astoria din New York pentru 1,95 mld. dolari, pret record pentru un hotel din SUA. Jacques Gordon, head of research and strategu la LaSalle Investment Management, companie care administreaza active imobiliare de 56 mld. dolari, spune ca nu este inca momentul de a intra in panica, insa "daca prea mult capital intra in orice clasa de active, in general lucruri nu atata de bune au tendinta de a urma".

Pastrand ratele de dobanzi joase, Bancile Centrale din lume au orientat investitorii spre o serie de active mai riscante, de la obligatiuni "junk", dar cu randamente ridicate, la real estate.

Ca rezultat, in ultima perioada banii au curs in proprietati comerciale din toate directiile, fondurile de pensii din SUA au spre exemplu acum 7,7% din active investite in proprietati, fata de 6,3% in 2011, potrivit Preqin.

Investitorii din China se uita la investitii atat in SUA, cat si in Europa. In Europa, cumparatorii intra in piete ca Madrid sau Dublin, unde preturile proprietatilor sunt inca lovite de criza.

Trendul este unul extrem de pozitiv la nivel global, iar indicii consultantilor arata niveluri superioare celor din boom deja. Spre exemplu indexul de evaluari realizat de Green Street Advisors, care a cazut la 61,2 in 2009 de la 100 in 2007, a depasit din nou 100 in 2013, iar saptamana trecut a fost la un record de 118.

Analistii avertizeaza ca valorile proprietatilor ar putea scadea daca ratele dobanzii vor creste puternic. Federal Reserve, spre exemplu, a dat semnale ca s-ar orienta spre o crestere a ratei dobanzi pana la finalul anului. O astfel de crestere a dobanzilor poate avea repercursiuni in pietele financiare, mai ales daca scaderea preturilor va declansa un val de default pe ipoteci.

Pe de alta parte, chiar daca cresc dobanzile valoarea proprietatilor nu este neaparat lovita, daca aceste cresteri sunt insotite de o inflatie mai ridicata, ce in mod normal permite proprietarilor sa creasca chiriile. De asemenea, acest nou ciclu de crestere nu a inclus pana acum volumul supraapreciat de constructii noi care a destabilizat pietele imobiliare in trecut.

De asemenea, un semnal de alarma este ridicat si de faptul ca bancile si-au relaxat conditiile de creditare. Tad Philipp, director commercial real estate research la Moody's declara "Am fi sperat ca lectiile crizei financiare sa fie mai durabile".

World Finance citeaza un studiu recent al MSCI, care arata ca 2014 a fost un an in care valorile activelor imobiliare a crescut ca medie cu 9,9%, adica cea mai buna crestere din 2007 si al cincilea an consecutiv cu majorari. Totusi, in ciuda faptului ca investitorii au vazut imobiliarele ca un rai al sigurantei pentru banii lor, de fapt aceasta performanta puternica s-ar putea sa nu fie sustenabila, avertizeaza Peter Hobbs, head of real estate research in cadrul MSCI. De ce? Simplu, randamentele chiriilor sunt de fapt la minime istorice- un semnal care a fost vazut si inainte de criza din 2008.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri