Cresterea rapida din ultimii doi ani a segmentului de coworking, dar si deschiderile de noi spatii anuntate pentru perioada imediat urmatoare, prin intrarea pe piata a unor noi operatori internationali, precum si proiectele mixte care vor include spatii de coworking dovedesc ca acest concept nu este unul trecator, mai ales ca aceste spatii ofera experiente personalizate de lucru, gazduiesc conferinte, seminare si evenimente culturale sau sociale. Astfel, s-a pus deseori intrebarea: "ce pondere din suprafata unei cladiri de spatii de birouri ar trebui sa fie ocupata de operatorii de coworking?" Ema Iftimie, head of leasing Globalworth apreciaza, in acest sens, ca "nu exista o reteta matematica pentru ponderea spatiilor de coworking in arhitectura unei cladiri, insa ca este important sa existe un mix intre spatiile de birouri si zonele care incurajeaza socializarea si schimbul de idei".

"Procentul pe care spatiile de coworking trebuie sa le ocupe intr-o cladire de birouri nu trebuie sa fie unul foarte ridicat, acestea pot fi completate de altele facilitati care favorizeaza interactiunea angajatilor. Important este sa te adaptezi nevoilor fiecarei companii din cladirea ta. In toate proiectele pe care le dezvoltam, avem in vedere sa cream si spatii de relaxare, generatoare de idei creative si, in acelasi timp, cu o componenta importanta de tehnologie", spune Ema Iftimie (foto).

Ea adauga ca "piata muncii trebuie sa tina si ea pasul cu dezvoltarea noilor tehnologii si cerintelor noii generatii, pentru care flexibilitatea si interactiunea cu ceilalti sunt esentiale. De asemenea, antreprenoriatul a cunoscut si el o crestere si este o cale tot mai aleasa de tineri. In acest context, spatiile de coworking se afla pe un trend ascendent si vin sa raspunda unei nevoi a pietei, de creare a unui spatiu pentru socializare si incurajare a colaborarii".

In prima jumatate a anului trecut companiile de coworking au inchiriat suprafete record in Bucu­resti, de 16.800 mp, dublu fata de ce s-a tranzactionat in 2017. Aceasta crestere continua sa se mentina si in 2019, potrivit estimarilor.

Nu doar coworking, dar si IT, BPO si SSC au intrat puternic pe piata de spatii de birouri

Pe langa operatorii de coworking, in ultimii ani, Romania a fost si un prim beneficiar al multinationalelor care au dorit sa se extinda sau sa se relocheze in regiune. Printre cele mai active companii de pe piata de spatii de birouri au fost cele din sectoarele IT, BPO si SSC. In pofida infrastructurii, acestea au ales Romania pentru calitatea fortei de munca si pentru costuri de operare scazute.

"In Bucuresti, focusul nostru a ramas pentru zona de nord a Capitalei, unde am construit o adevarata comunitate in jurul cladirilor noastre. Acest lucru reprezinta si un avantaj pentru chiriasii nostri ancora, pentru care putem intampina, spre exemplu, nevoia de extindere. Avem in acelasi timp si proiecte importante atat in centrul capitalei, cat si in zona Expozitiei sau partea de vest. Aici am livrat recent Renault Bucharest Connected si am achizitionat anul trecut un alt teren care ne permite dezvoltarea unui alt proiect", mai spune Ema Iftimie.

Globalworth este o companie imobiliara listata la Bursa de Valori de la Londra, care activeaza in Romania si Polonia, unde a devenit principalul investitor pe piata imobiliara din cele doua tari. In Polonia, compania detine participatia majoritara in Globalworth Polonia, un investitor care activeaza pe piata poloneza de real estate, listat la Bursa de Valori din Varsovia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri