In prezent, piata de birouri din Bucuresti este o piata a proprietarilor, in principal din cauza ratelor scazute de neocupare. Ca rezultat al livrarii de noi proiecte de birouri, impreuna cu diversificarea continua a cerintelor chiriasilor (nevoia de spatii de birouri complete, cu componente de retail, divertisment si de fitness / wellness), piata se va schimba cel mai probabil intr-o piata a chiriasilor.

In prima jumatate a anului 2018, spatiile de birouri de tip coworking s-au dublat aproape in dimensiune in Romania, de la 33.000 de metri patrati in luna octombrie a anului trecut la 62.000 de metri patrati in luna iunie a acestui an. Piata principala este Bucurestiul, dar zone precum Moldova au cunoscut o dezvoltare semnificativa a spatiilor coworking in ultima perioada. Tendinta va continua cu siguranta, deoarece startup-urile sunt din ce in ce mai populare, iar generatiile noi, in special generatia Y, prefera activitatile independente in defavoarea celor traditionale cu program de la 9 la 6.

"Chiriile pentru spatiile de birouri de prima clasa raman neschimbate (18 - 19 euro / mp / luna) dar este asteptata o crestere a acestora in 2018, deoarece ratele de neocupare pentru zonele cele mai cautate din Bucuresti se afla la un nivel foarte scazut. Proprietarii ofera stimulente precum luni gratuite sau bugete pentru amenajarea si echiparea spatiilor de lucru, prin urmare chiriile nete sunt cu circa 10%-15% mai mici decat chiriile solicitate. Cu toate acestea, rata mica de neocupare va genera o scadere a acestor stimulente. Nivelul chiriei unui loc de parcare subteran variaza intre 50 si 80 euro / luna", spune Simona Urse (foto), associate director office agency la Crosspoint Real Estate.

Rata de neocupare a inregistrat o descrestere in Bucuresti in 2017, ajungand la 8,5% (circa 233.750 mp de spatii de birouri vacante). In T1 2018, rata de neocupare a ramas aproximativ aceeasi, deoarece nu s-au livrat spatii noi in primele luni ale acestui an. Cu toate acestea, ne asteptam ca rata de neocupare sa creasca cu 2%-3% pana la sfarsitul anului, cand sapte noi proiecte vor fi livrate pe piata bucuresteana.

Proiect de spatii de birouri Suprafata inchiriabila Zona Livrare
Globalworth Campus (2 cladiri) 50.000 Pipera T2, T4
Orhideea Towers 37.000 Vest T3
The Mark 25.500 CBD T3
AFI Tech Park cladirea 1 22.000 Centru-Vest T3
Campus 6 (faza 1) 22.000 Vest T3
Unirii View 18.000 Centru T3
Day Tower 12.000 Centru T2
Sursa: Crosspoint Research

In total, aproape 200.000 de metri patrati vor fi adaugati anul acesta la stocul total de birouri din Bucuresti, care era previzionat a atinge cca 3 mil. mp pana la finalul anului. Totusi, livrarea amanata a trei cladiri cu un GLA de peste 65.000 mp inseamna ca stocul estimat de 3 mil. mp va fi atins la inceputul anului 2019.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:

Setari Cookie-uri