Stocul modern de spatii de birouri a atins, in primul trimestru din 2019, borna de 3 milioane metri patrati, dintre care 51% se afla in proiecte de clasa A, arata o analiza a companiei de consultanta imobiliara CBRE. In perioada mentionata, au fost finalizati 93.000 metri patrati, care se afla in trei proiecte de spatii de birouri: Renault Bucharest Connected, The Mark si The Bridge - cladirea B. In prezent, alti 216.000 mp se afla in constructie, cu date de livrare anuntate pana la finalul lui 2019, dintre care 60% sunt deja preinchiriati.

"In primul trimestru din 2019 am avut cea mai mare activitate de pe segmentul spatiilor de birouri, comparativ cu aceeasi perioada din ultimii cinci ani. Inca din T1 2017 am asistat la o crestere constanta a nivelului tranzactiilor si estimam ca aceasta tendinta se va mentine si in urmatorii doi ani", a explicat Mihai Paduroiu (foto), head of advisory & transaction services CBRE.

El adauga, de asemenea, ca "rata de neocupare pentru spatii de birouri este in scadere din 2013, aflandu-se in prezent sub pragul de 8%: in jur de 7,8%. Asadar, piata imobiliara cere noi proiecte, iar vestea buna este ca 2019 a inceput intr-un ritm foarte alert in ce priveste constructiile".

Cele sase proiecte a caror finalizare este asteptata pana la sfarsitul anului sunt: Business Garden Bucharest, Expo Business Park, Oregon Park - cladirea C, The Light, Equilibrium - cladirea A, Timpuri Noi Square - cladirea C.

Din totalul celor 110.000 mp tranzactionati in T1, 79% au fost reprezentati de cereri noi (14%), preinchirieri (52%) si extinderi ale unor spatii existente (13%), iar 21% au constat in renegocieri si reinnoiri. Partea de vest a Bucurestiului a continuat sa fie cea mai solicitata, cu 43% din totalul tranzactiilor, urmata de centru cu 23% si de CBD (Piata Victoriei, Piata Charles de Gaulle) cu 12%.

Cele mai multe cereri de inchiriere au venit si in 2019 tot din partea companiilor din domeniul IT&C, cu 63%, pozitia secunda fiind ocupata de jucatorii din zona financiara cu 16%, care au fost urmati de sectorul de servicii, cu 12%.

Tendintele care se manifesta in sectorul de spatii de birouri influenteaza si piata spatiilor comerciale, mai ales in contextul numeroaselor proiecte de tip mixed-use care sunt construite, dar influenteaza si segmentul industrial si logistic, si viceversa. O suprafata consistenta de 472.000 metri patrati se afla in constructie sau inca in faza de proiect, cu livrare in intervalul T2 2019 - T4 2020.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri