Cursul va depasi cel mai probabil 4,7 lei/euro anul viitor, fiind sanse mici sa se mai intoarca spre 4,5 lei/euro, este de parere Iancu Guda, presedintele AAFBR. El a explicat intr-o interventie video pentru emisiunea Profesionistii in Banking care sunt motivele pentru care presiunea pe deprecierea leului se va mentine si anul viitor.

"Cat timp vom avea acest deficit structural comercial, presiunea pe deprecierea monedei nationale va ramane. Marturisesc ca nu as fi deloc surprins sa vad anul viitor un curs care sa depaseasca 4,7 lei/euro. Mai degraba as fi surprins sa vad un curs la 4,5 lei/euro. Toate aceste dinamici nu ne ajuta nici la exporturi din punct de vedere al productivitatii reale. Nominal da, prin deprecierea monedei, dar real avand cheltuieli in crestere, fara un cadru care sa ne ajute sa imbunatatim productivitatea si eficienta, va fi foarte greu", a spus Guda.

Economistul precizeaza ca, in ultimii 20 de ani, Romania a ramas o economie bazata pe consum, care atunci cand a crescut s-a regasit in importuri.

"75% din evolutia importurilor in ultimii 20 de ani este explicata de evolutia consumului, deci - daca vom ramane in acest blocaj - aceasta crestere de consum va fi principalul motiv pentru cresterea economica si anul viitor".

De altfel, ultimele date macroeconomice scot in evidenta slabiciunea economiei romanest. Cresterea PIB record din T3 - 8,8% - este bazata peponderent pe consum, investitiile publice fiind in tot acest timp la minime. De asemenea, leul a atins un nou minim istoric in raport cu euro. Banca Nationala a Romaniei a anuntat, marti, un curs de 4,6551 lei/euro, in crestere cu aproape un ban fata de luni, cel mai ridicat atins pana in prezent.

Una dintre intrebarile ironice adresate de un antreprenor la un eveniment recent a fost: "Cand va aparea legea care va forta mediul de afaceri sa creasca productivitatea cu 15%?" Stim ca nu se poate si era mai degraba o tragi-comedie decat o gluma.

Guda a mai explicat ca, in Romania, companiile au nevoie de un cadru juridic si fiscal stabil, pentru un orizont de macar 3 ani, de investitii in infrastructura, in educatie si sanatate, care impreuna sa favorizeze inovatia, antreprenoriatul si eficienta.

"Nu mai vorbesc despre debirocratizarea aparatului public, despre formarea incasarii veniturilor fiscale sau lupta impotriva coruptiei. Sunt companii care se plang ca sunt nevoite sa fie la limita legii, pentru ca sau concurenti care fac evaziune si nu pot concura cu ei fara sa joace si ele mai agresiv din acest punct de vedere", concluzioneaza Iancu Guda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri