Randamentele obligatiunilor Frantei si Olandei, in crestere

Randamentul obligatiunilor Frantei si Olandei au urcat luni, din cauza temerilor ca tintele de deficit bugetar ale celor doua tari sunt in pericol, dupa ce in Franta socialistul François Hollande a castigat primul tur al alegerilor, iar in Olanda au esuat discutii guvernamentale vizand deficitul.

Extinderea tensiunilor din piata financiara la obligatiunile statelor cu rating mai sigur marcheaza o noua etapa in criza datoriilor si reflecta capacitatea tot mai redusa a tarilor din zona euro de a face fata unor noi masuri de austeritate, scrie Wall Street Journal, citat de Mediafax.

Lideri politici din Grecia, Italia si Spania au fost inlaturati din motive similare, insa nemultumirea pare sa se manifeste chiar si in tari care au promovat solutia austeritatii.

Randamentul obligatiunilor franceze a urcat cu 0,04 puncte procentuale, la 3,11%, iar al celor olandeze cu 0,07 puncte, la 2,39%, potrivit Tradeweb. Obligatiunile cotate mai slab din zona euro au avut o evolutie asemnanatoare. Randamentul pe zece ani al Italiei a urcat cu 0,07 puncte, la 6%.

Orientarea investitorilor catre plasamente sigure a coborat randamentul obligatiunilor germane la minimul record de 1,585%.

Potrivit rezultatelor primului tur al alegerilor prezidentiale au aratat ca Hollande are un avans redus fata de actualul presedinte, Nicolas Sarkozy. Hollande, care a promis sa renegocieze pactul fiscal al zonei euro si sa anuleze reformele realizate de Sarkozy in sistemul pensiilor, este favorit in a dou runda a alegerilor, din 6 mai, potrivit sondajelor.

"Exista temeri ca vor avea loc derapaje fiscale daca vor castiga socialiastii. Piata va urmari in urmatoarele zile comenatariile lui Hollande si am putea inregistra vanzari mai puternice, daca acesta nu indica o orientare catre centru in privinta politicilor" a afirmat Richard Kelly, analist la TD Securities.

In Olanda, discutiile pentru reducerea deficitului bugetar s-au prabusit, dupa ce Partidul Libertatii, de extrema dreapta, s-a retras din negocierile cu partidul liberal al premierului Mark Rutte. Potrivit agentiei locale ANP, Rutte va prezenta demisia guvernului sau minoritar de centru-dreapta dupa esecul negocierilor cu aliatul sau din Parlament, Partidul Libertatii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri