Indicele IBEX al bursei din Spania se afla in crestere cu 1,58% la 12:08 GMT (15:08 ora Romaniei), in timp ce indicele Stoxx Europe 600 se afla in urcare cu mai putin de 1%, potrivit MarketWatch. IBEX a deschis cu o crestere de circa 5%, iar Stoxx Europe 600 de 1,7%, scrie Mediafax.

Randamentul obligatiunilor Spaniei a revenit luni pe crestere, evolutie care majoreaza costurile de imprumut ale tarii, dupa ce in prima parte a zilei a coborat la 6%. Randamentul obligatiunilor pe zece ani a avansat cu 0,2 puncte procentuale fata de vineri, la 6,45%.

Analistii afirma ca pietele financiare au devenit precaute in asteptarea detaliilor ajutorului financiar pentru Spania. Investitorii vor sa afle daca banii vor fi pusi la dispozitia Spaniei prin Mecanismul European de Stabilitate, care ar trebui sa devina operational in urmatoarea perioada si este considerat mai flexibil, sau prin fondul de urgenta temporar Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara.

Citeste si:

Temerile inaintea alegerilor programate la sfarsitul saptamanii in Grecia au contribuit la limitarea optimismului generat de anuntarea planului pentru Spania.

Contractele futures pe principalii indici bursieri din SUA au inregistrat, de asemenea, o temperare a avansului inaintea deschiderii pietei, optimismul privind planul pentru Spania fiind temperat de ingrijorarea privind implicatiile acestuia pe termen lung.