Vladimir Putin a fost inaugurat in calitate de presedinte al Rusiei, pentru a treia oara, in cadrul unei ceremonii desfasurata la Moscova, scrie BBC News. Putin se intoarce astfel la Kremlin dupa o pauza de patru ani, perioada in care cea mai inalta functie in statul rus a fost detinuta de Dmitri Medvedev.

Putin revine la presedintia Rusiei dupa o absenta de patru ani in care a servit ca prim-ministru. In tot acest timp, presedintele in exercitiu, Dmitri Medvedev, a fost vazut ca un aliat al lui Putin, care a castigat un al treilea mandat de presedinte la alegerile controversate din martie.

De altfel, duminica, mii de protestatari au demonstrat la Kremlin impotriva inaugurarii sale, eveniment care s-a soldat cu ciocniri intre manifestanti si politia din Moscova. Tot la Kremlin a depus si Putin juramantul prezidential, intr-o sala care a fost odata sala tronului pentru tari, noteaza BBC.

O noutate a acestui al treilea mandat al lui Putin este faptul ca durata sa va fi de sase ani, comparativ cu numai patru cat a servit Dmitri Medvedev. Astfel, Putin devine cel mai longeviv presedinte dupa Joseph Stalin.

Cu toate acestea, Putin se confrunta cu multe probleme. Sistemul politic pe care l-a creat are deficiente, cresterea economica se preconizeaza ca va incetini si violenta din zona volatila a Cauzcazului de Nord continua. In acest context, Putin se confrunta si cu un val de proteste din partea opozitie, care au izbucnit in decembrie anul trecut.

Protestul de duminica a fost linistita pana cand un grup mic de demonstranti a incercat sa strapunga liniile formate de politie. Unii dintre protestatari chiar au refuzat sa plece pana cand inaugurarea nu va fi anulata. Ei au cerut, de asemenea, organizarea de noi alegeri.

Lideri ai opozitiei, Alexei Navalny, Serghei Udaltsov si Boris Nemtsov au fost si ei printre zecile de retinuti la aceasta demonstratie. O demonstratie rivala in sprijinul lui Putin a avut loc, de asemenea, in capitala Rusiei.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri