Bursa de la Atena in cadere libera! Indicele sectorului bancar este cel mai afectat

Bursa de la Atena a deschis in scadere usor peste 1% sedinta de tranzactionare, insa declinul s-a accelerat rapid la aproape 8%, din cauza incertitudinilor cauzate de rezultatul alegerilor parlamentare.

Bursa a coborat numai cu 1,27% in deschidere, insa scaderea s-a accelerat rapid in timp foarte scurt, la 7,7% pana la 07:36 GMT (10:36 ora Romaniei), noteaza Mediafax.

Indicele sectorului bancar a pierdut 19%, insa volumele de tranzactionare au fost reduse.

Cele mai importante patru banci elene, prezente si in Romania, au inregistrat scaderi puternice. Alpha Bank a pierdut 21%, Piraeus Bank a scazut cu 20,45%, EFG Eurobank cu 19,5%, iar National Bank of Greece cu 18,9%.

Dupa numararea a 99% din voturi, Noua Democratie (dreapta) si socialistii PASOK (stanga), partidele care au dominat scena politica din Grecia mai multe decenii si singurele formatiuni importante care sustin politica proausteritate, au obtinut impreuna mai putin de 32% din voturi si numai 149 din cele 300 de locuri in Parlament.

PASOK a obtinut numai 13,2% din voturi, fiind impins pe locul al treilea de Coalitia Stangii, cu 16,5%. Partidul Noua Democratie a atras 18,8% din voturi, iar liderului acestuia Antonis Samaras, va fi probabil desemnat sa formeze un nou guvern de catre presedintele Greciei, Karolos Papoulias.

Samaras ar urma sa primeasca luni mandatul pentru formarea noului guvern. Conform Constitutiei, presedintle Greciei, Karolos Papoulias, va da termen de trei zile partidului cu cele mai bune rezultate sa formeze executivul. Daca acesta esueaza, al doilea partid dupa numarul de locuri din parlament va primi mandatul. Procedura se aplica in continuare pana ce toate partidele din parlament esueaza, dupa care au loc noi alegeri, trei saptamani mai tarziu.

Grecia trebuie sa depaseasca un test dificil in iunie, cand trebuie sa aprobe in legislativ masuri suplimentare de reducere a costurilor in valoare de 11 miliarde de euro, pentru urmatorii doi ani, in schimbul continuarii ajutorului financiar de la UE si FMI.

Socul electoral din Grecia a coincis cu victoria in alegerile din Franta a socialistului Francois Hollande, situatie care va spori probabil rezistenta unor state europene fata de politicile de austeritate promovate de Germania.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri