Agentia de evaluare Fitch a avertizat vineri ca o iesire a Greciei din zona euro va avea un impact negativ asupra ratingurilor celorlalte state din uniunea monetara, transmite Reuters.
Potrivit Fitch, este probabil ca toate ratingurile tarilor din zona euro sa fie puse sub supraveghere, iar statele care au deja perspectiva negativa sunt cele mai expuse la o retrogradare imediata, scrie Mediafax.

Tarile cu perspectiva negativa a calificativelor sunt Franta, Italia, Spania, Cipru, Irlanda, Portugalia, Slovenia si Belgia.

"In eventualitatea ca Grecia va parasi zona euro, fie ca rezultat al actualei crize politice, fie mai tarziu, daca economia nu se va stabiliza, Fitch va plasa ratingurile tuturor statelor din regiune sub supraveghere cu perspectiva negativa, reevaluand implicatiile sistemice si de tara", se arata intr-un comunicat al Fitch.

Amploarea retrogradarilor va depinde de reactia zonei euro la iesirea Greciei din uniunea monetara.

"Probabilitatea si magnitudinea retrogradarilor vor depinde in mare parte de reactia Europei si de succesul de limitare a contagiunii, ca si de prezentarea unei viziuni credibile privind o zona euro reformata", considera agentia, precizand ca ratingurile suverane ale statelor uniunii monetare vor fi in pericol.

Liderii partidelor pro-reformatoare din Grecia, Noua Democratie si PASOK, fac vineri o ultima incercare sa evite organizarea unor noi alegeri care, potrivit sondajelor, ar da castig de cauza unui partid extremist de stanga oponent al programului de salvare a tarii.
Majoritatea grecilor vor sa ramana in zona euro dar duminica trecuta au votat partide care resping termenii severi ai acordului de salvare negociat cu creditorii internationali.

Liderii europeni au avertizat ca Grecia va fi nevoita sa iasa din zona euro, daca intoarce spatele masurilor de austeritate


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri