Increderea americanilor in economia SUA a atins maximul ultimilor patru ani

Increderea americanilor in economia Statelor Unite a crescut la inceputul lunii mai la cel mai ridicat nivel din peste patru ani, datorita imbunatatirii situatiei pe piata muncii, datele influentand pozitiv bursele din SUA si Europa, transmite Reuters, citat de Mediafax.

Indicele privind increderea populatiei in economia SUA, calculat de Thomson Reuters si Universitatea din Michigan, a crescut de la 76,4 puncte in aprilie la 77,8 puncte, fiind peste estimarile analistilor, care anticipau un declin la 76,2 puncte.

Nivelul indicelui este cel mai ridicat dupa ianuarie 2008.

Date separate au aratat ca preturile la producatori au scazut pe neasteptate in aprilie, dupa ce costul energiei a inregistrat cel mai mare declin din aproape sase luni, indicand o scadere a presiunilor inflationiste in economia SUA.

In pofida incetinirii din ultima perioada a cresterii pietei muncii, numarul americanilor care au auzit despre oportunitati de angajare este de doua ori mai mare decat al celor care au auzut de concedieri, potrivit sondajului.

Analisti intervievati de Rezerva Federala din Philadelphia anticipeaza ca rata somajului va fi in acest an de 8,1%, urmand sa scada la 7,7% anul viitor.

Informatiile referitoare la increderea americanilor in economia SUA au influntat pozitiv pietele de capital.
La New York, indicele Dow Jones este in urcare cu 0,27%, Standard & Poor's 500 cu 0,37%, iar Nasdaq cu 0,84%.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300 este in stagnare, recuperand din pierderile din prima parte a sedintei, legate de criza datoriilor suverane din zona euro.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri