Aceasta incetinire a economiei chineze se va traduce in preturi mai mici pentru marfuri si petrol, fapt ce va avantaja in special tarile afectate de scumpirea produselor importate si de pretul hidrocarburilor, potrivit CNBC.

Evolutia celei mai mari economii din Asia va afecta rezultatele globale din acest an si va avea efecte diferite, in functie de piete.

Astfel, tarile cel mai afectate de problemele Chinei vor fi Australia, Canada, Brazilia si Indonezia, din cauza dependentei lor de exportul marfurilor, iar cele mai mari beneficii se vor simti in special in Statele Unite si intr-o anumita masura in Europa, beneficii ce se vor traduce in petrol si produse mai ieftine.

Pe langa exporturile masive, China este cel mai mare importator al unor resurse de baza. O temperare a cresterii economice se va traduce si in importuri mai mici. Aici este cazul cuprului care si-a diminuat pretul dupa ca pietele au reactionat la informatia potrivit careia importurile de cupru ale Chinei s-au diminuat cu 18,8% in aprilie, fapt ce a scazut cotatia cuprului sub 8.000 de dolari pe tona.

China contribuie la 31% din crestera economica globala pentru intervalul 2010-2013, de la 8 procente in anii ‘80.