Presedintele francez Francois Hollande va prezenta, la summit-ul UE de saptamana viitoare, propuneri privind eurobondurile, obligatiuni comune europene, in cadrul unui pachet de masuri de stimulare a cresterii economice din zona euro, transmite Reuters.

"Voi prezenta toate propunerile de crestere la intalnirea informala din 23 mai. In cadrul acestui pachet se vor regasi si eurobondurile, si nu voi fi singurul care le va sustine. Am primit confirmari la summit-ul G8", a declarat Hollande la sfarsitul intalnirii liderilor G8 de la Camp David, scrie Mediafax.

Intalnirea de miercuri de la Bruxelles va avea ca principala tema de discutie revigorarea cresterii economice in UE si in zona euro in paralel cu mentinerea eforturilor de reducere a deficitelor bugetare, strategie sustinuta puternic de catre noul lider francez.

Hollande a afirmat ca va incerca sa determine Berlinul sa renunte la vetoul german asupra obligatiunilor comune ale zonei euro, sau sa accepte ca Banca Centrala Europeana sa poata finanta direct guvernele aflate in dificultate.

Ambele idei au fost contestate ferm de Germania in ultimii ani, insa cancelarul Angela Merkel nu a exclus eurobondurile ca perspectiva pe termen lung pentru UE, odata cu progresul spre o uniune fiscala si politica mai stransa.

Obligatiunile comune la nivelul zonei euro sau al UE ar fi emise de o institutie centrala a Uniunii si garantate de catre guvernele statelor membre. De departe cea mai mare economie europeana, Germania ar asigura cea mai mare parte din aceste garantii.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Principalele evenimente care au marcat lumea in anul 2015