Ministrul ungar al Economiei Gyorgy Matolcsy a afirmat la CNN ca criza din Ungaria s-a incheiat, iar povestea tarii sale va fi una de succes in decurs de un an, cand economia va reveni la crestere solida, relateaza Portfolio, potrivit Mediafax.
Matolcsy (foto) a spus, intr-o emisiune a realizatorului CNN Richard Quest, ca Ungaria se afla in inima unui nou centru de atractie pentru comunitatea mondiala de afaceri.

Pentru reducerea deficitului bugetar, guvernul a folosit "un numar mare de masuri economice neconventionale", a aratat Matolcsy, explicand ca Ungaria a fost prima tara din Uniunea Europeana care a introdus o taxa pentru banci.

Dupa ce mentionat si alte masuri adoptate de guvern, printre care nationalizarea fondurilor private de pensii, oficialul ungar a precizat ca Ungaria are un program de convergenta aprobat de Comisia Europeana.

"Prin definitie asta inseamna ca starea finantelor publice este in ordine. Deci s-a incheiat...criza s-a incheiat", a subliniat Matolcsy.
Moderatorul emisiunii a mentionat faptul ca economia Ungariei s-a contractat cu peste 1% in primele trei luni, fata de trimestrul anterior, inregistrand cea mai slaba performanta din Uniunea Europeana.

"Desigur, dar daca analizezi evolutia din trimestrul patru a economiilor UE, cresterea PIB-ului ungar a fost una dintre cele mai bune. Este o perioada de tranzitie pentru economia Ungariei", a spus Matolcsy.

Ministrul a insistat ca economia Ungariei isi va reveni anul viitor.

"Vom avea o crestere economica solida anul viitor. Acest an este putin riscant, aveti dreptate", a spus Matolcsy.

Intrebat de ce analistii afirma ca Ungaria nu se afla pe directia corecta, iar masurile aplicate nu au fost alese cu intelepciune, Matolcsy a recunoscut ca guvernul "este intens criticat pentru masurile neconventionale, dar ca autoritatile au fost nevoite sa fie inovative, creatoare".
Quest a apreciat ca masurile au fost prea inovative si creatoare si i-a reamintit ca analistii sustin ca economia ungara se afla pe o directie gresita care ar putea duce tara la dezastru, dar Matolcsy a respins aceste opinii ca fiind un nonsens.

"Povestea ungara, exemplul ungar va fi un succes in termen de un an", a insistat Matolcsy.

Intre factorii negativi mentionati de realizatorul CNN se afla cresterea economica lenta, somajul ridicat, deficitul bugetar administrat prin masuri de fatada si o cota unica care a redus baza de impozitare.

Matolcsy a parafrazat un proverb potrivit caruia toate monedele au doua fete si a enumerat scaderea nivelului datoriei publice, nivelul sustenabil al deficitului bugetar, cu mult sub 3% din PIB, mai multe locuri de munca in economie si tranzitia catre crestere economica, potrivit Portfolio.

In privinta independentii bancii centrale, ceruta de autoritatile europene, ministrul a aratat ca amendamentele la legea acestei institutii urmeaza sa fie aprobate in Parlament pana la sfarsitul lunii iunie.

Matolcsy a apreciat totodata ca Europa Centrala va fi viitorul centru de atractie pentru comunitatea internationala de afaceri, urmand sa inlocuiasca centura sudica a zonei euro, iar Ungaria se va afla chiar in inima acestui centru.

Sursa foto: www.kormany.hu
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri