Uniunea monetara europeana trebuie sa se transforme intr-o uniune financiara, statele din zona euro avand nevoie sa asume in comun responsabilitati in supravegherea sistemului bancar, in gestionarea crizelor si in garantarea depozitelor bancare, propune guvernatorul Bancii Frantei, Christian Noyer.
"Criza a demonstrat ca uniunea economica si monetara la nivel european este incompleta: moneda unica trebuie sustinuta de o uniune financiara. Bancile pe care le avem in prezent sunt banci ale zonei euro, nu sunt germane, spaniole sau franceze. Actualele banci pot lua fonduri de la Banca Centrala Europeana si pot acorda credite oricarui cetatean sau companie din zona euro. In plus, clientii pot muta depozitele bancare cu usurinta dintr-o tara in alta", explica, in editia online a Wall Street Journal, Christian Noyer, actualul guvernator al Bancii nationale a Frantei si fost vicepresedinte al Bancii Centrale Europene, conform Mediafax.

"Suntem toti parte a aceluiasi sistem financiar. Toti avem beneficii cand lucrurile functioneaza bine, suntem toti afectati cand se intampla ceva rau. Si, totusi, infrastructura de supraveghere europeana si garantiile bancare sunt fragmentate de frontierele statelor, iar bancile inca sunt considerate de investitori si de pietele financiare ca fiind nationale. Iar aceasta situatie genereaza numeroase dificultati. Nu putem si nu trebuie sa oprim tendinta circulatiei capitalului de a fi selectiva in cadrul Uniunii Europene; intotdeauna vor exista diferentieri in functie de preferintele investitorilor. Dar nu exista nicio logica a situatiei actuale, in care unele banci sunt penalizate puternic din punctul de vedere al finantarii si al activitatilor doar pentru ca guvernul tarii in care se afla a fost iresponsabil din punct de vedere fiscal in trecut, context care afecteaza ratingul bancii", subliniaza Noyer.

"Actuala situatie blocheaza aplicarea politicilor uniunii monetare, deoarece conditiile de creditare difera de la o regiune europeana la alta. (...) Atat timp cat sanatatea financiara a intregii zone euro este vulnerabila la problemele dintr-o singura tara, efectele negative ale economiilor nationale asupra sistemului bancar se pot concretiza. Trebuie rupta legatura dintre riscurile economiilor suverane si sistemul bancar, pentru a se evita intrarea in spirale periculoase si contagierea cauzata de actuala criza. Pentru a realiza acest lucru, este necesara o structura a zonei euro responsabila de garantiile depozitelor bancare, de supravegherea bancilor si de gestionarea crizei", recomanda guvernatorul Bancii Frantei.

Christian Noyer propune, pornind de la succesul uniunii monetare, crearea unui sistem de supraveghere organizat pe structurile existente deja - centralizarea proceselor decizionale si descentralizarea implementarii masurilor. "Banca Centrala Europeana si bancile centrale nationale sunt suficient de capabile sa devina structura viitoarei uniuni financiare. O lectie importanta oferita de criza financiara: exista multe avantaje care deriva din pastrarea atributiilor de supraveghere a sistemului bancar aproape de Banca centrala", subliniaza Noyer, argumentand ca "federalizarea sistemului de supraveghere bancara este o conditie sine qua non pentru crearea unui fond unitar de garantii ale depozitelor bancare, necesar detasarii riscurilor suverane de sistemul bancar".

In final, propune Christian Noyer, "uniunea financiara ar avea nevoie de un regim unic de declarare a falimentului si de un sistem comun de solutionare a crizelor bancare".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri