Actualul sef al Eurogroup, premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker, in functie din 2005 si al carui mandat se incheie pe 17 iulie, urmeaza sa fie reconfirmat, potrivit mai multor surse europene.

Astfel, prelungirea ar urma sa fie temporara sau printr-un nou mandat.

"Nu suntem in formatie completa din cauza plecarii cancelarului german Angela Merkel, care are o intalnire parlamentara importanta la Berlin. Nu am luat o decizie pentru ca necesita acordul celor 17 membri ai zonei euro", a explicat Van Rompuy.

El a adaugat ca este foarte probabil ca decizia sa fie luata la inceputul lunii iulie.

Pana acum, liderii zonei euro nu au reusit sa ajunga la un consens in privinta succesorului lui Juncker.

Citeste si:

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schauble, candidat la aceasta functie, nu a reusit sa obtina unanimitatea. Franta in special a refuzat nominalizarea si s-a declarat in favoarea reinnoirii mandatului lui Juncker, dupa ce initial a revendicat postul.

Numirea presedintelui Eurogroup face parte dintr-un pachet de functii importante in zona euro, intre care si un post de director la Banca Centrala Europeana (BCE). Un alt luxemburghez, Yves Mersch, a fost prezentat pentru acest post.

Alta functie care trebuie atribuita este cea de director al Mecanismului European de Stabilitate (ESM), care intra in vigoare in iulie.

Daca Wolfgang Schauble nu va obtine sefia Eurogroup, un alt german, Klaus Regling, aflat deja la conducerea Fondului European de Stabilitate Financiara, facilitatea care va fi inlocuita de ESM, ar putea sa preia sefia mecanismului permanant.