Aprecierea euro la cel mai ridicat nivel din ultimele 10 luni l-a determinat marti pe premierului luxemburghez Jean-Claude Juncker, seful Eurogroup, sa avertizeze ca "o moneda periculos de puternica" va ingreuna redresarea economica din cauza costului mare al exporturilor, conform Mediafax.

Tarile din sudul Europei, afectate de datoriile mari, au tarat zona euro in recesiune in trimestrul al treilea al anului trecut. Boala s-a intins si in Germania, guvernul cancelarului Angela Merkel anuntand miercuri reducerea estimarii de crestere economica pentru 2013 la numai 0,4%.

Avertismentul lui Juncker nu va avea un efect de durata asupra euro atata timp cat Banca Centrala Europeana (BCE) nu este pregatita sa ia vreo masura pentru deprecierea euro, potrivit unei note a unor analisti ai Danske Bank.

Cotatia medie a euro a fost anul trecut de 1,2860 dolari pe unitate, cu un minim de 1,2061 dolari pe unitate in 24 iulie si un maxim de 1,3458 dolari pe unitate in 28 februarie.

Citeste si:

Pe 14 ianuarie 2013, euro a atins 1,3404 dolari pe unitate, iar in tranzactiile de miercuri este in declin cu 0,3%, la 1,3273 dolari pe unitate.
Presedintele BCE Mario Draghi a declarat saptamana trecuta ca rata de schimb a euro se afla la nivelul mediei pe termen lung.

Ewald Nowotny, membru in consiliul guvernatorilor BCE, a afirmat miercuri la Viena ca rata de schimb a euro "nu reprezinta un motiv major de ingrijorare".

Juncker, care isi va incheia saptamana viitoare mandatul de opt ani la conducerea Eurogroup, a devenit primul politician care a mentionat impactul negativ al aprecierii euro asupra exporturilor, drept o problema mai presanta decat criza datoriilor suverane.