Bancile care trebuie sa-si explice deciziile de a acorda credite partidelor sunt ATEbank, Piraeus, Eurobank, Marfin si Attica Bank, potrivit cotidianului Kathimerini, scrie Mediafax.

Ancheta trebuie sa descopere daca a fost incalcata legislatia la acordarea de imprumuturi bancare partidelor. Creditele au fost garantate doar cu fondurile pe care formatiunile politice urmau sa le primeasca de la stat.

Partidele din Grecia au primit fonduri publice de circa 550 de milioane de euro in ultimul deceniu.

In pofida inrautatirii situatiei economice, partidele au primit anul trecut de la stat 54 de milioane de euro, comparativ cu 48 de milioane de euro in 2010.

Citeste si:

PASOK si Noua Democratie au impreuna datorii de circa 250 de milioane de euro, chiar daca au beneficiat cel mai mult de fonduri de la stat, noteaza Kathimerini.

Cele doua formatiuni politice istorice au reusit sa formeze guvernul, impreuna cu un al treilea partid, Stanga Democratica, dupa ce au obtinut majoritatea parlamentara la noile alegeri anticipate din iunie.

Victoria fortelor care sustin respectarea angajamentelor asumate de statul elen pentru ajutorul extern a calmat partial asteptarile analistilor ca Grecia sa paraseasca zona euro.