Reprezentantii BCE au refuzat sa comenteze.

BCE efectueaza operatiuni de refinantate numai cu bancile solvabile. Faca acces la fondurile BCE, bancile trebuie sa ceara asistenta financiara de urgenta Bancii Greciei. Nu este clar cate banci sunt afectate de oprirea finantarii din partea BCE, scrie Mediafax.

O persoana apropiata situatiei a declarat ca patru banci elene sunt nevoite sa functioneze cu capital negativ. Potrivit regulilor BCE, institutia nu poate oferi lichiditati bancilor aflate intr-o astfel de situatie.

BCE a anuntat anterior, miercuri, ca sustine in continuare bancile din Grecia.

Surse citate de presa olandeza au afirmat ca lichiditatile obtinute de bancile din Grecia de la BCE sunt in prezent cu mai mult de 50% sub nivelul de 73 miliarde euro din ianuarie, intrucat BCE refuza tot mai mult cererile institutiilor de credit elene, crescandu-le dependenta de Banca Greciei.

BCE reduce sutinerea pentru Grecia intrucat statul intarzie recapitalizarea sistemului bancar elen, desi a primit fonduri de 25 de miliarde de euro in acest scop, potrivit cotidianului Financieele Dagblad, preluat de portalul MarketWatch.

Acordul de finantare externa de 130 miliarde euro prevede sume de pana la 50 miliarde euro pentru recapitalizarea sistemului financiar elen, din care Grecia a incasat deja o prima transa de circa 25 miliarde euro. A doua transa este programata pentru luna iunie, insa este pusa sub semnul intrebarii de instabilitatea politica.

Citeste si:

Cele mai mari patru institutii de credit din Grecia, National Bank of Greece, Alpha Bank, EFG Eurobank si Piraeus Bank, au raportat pentru anul trecut pierderi totale de peste 28 miliarde de euro. Cea mai mare parte a pierderilor, respectiv 23 de miliarde de euro, a rezultat din participarea bancilor la programul de stergere a 100 de miliarde de euro din datoria statului elen catre creditorii privati.

In Romania sunt prezente sase banci grecesti, respectiv EFG Eurobank (prin Bancpost), Alpha Bank, Piraeus Bank, National Bank of Greece (Banca Romaneasca), Emporiki Bank (detinuta de Credit Agricole) si ATEBank.

Instabilitatea politica, dupa ce partidele nu au reusit formarea unui nou guvern, iar presedintia a anuntat noi alegeri anticipate, a alimentat temerile investitorilor privind iesirea tarii din zona euro, dar si ingrjorarea populatiei referitoare la stabilitatea sistemului bancar si reintroducerea drahmei.

Grecii au retras luni din banci 700 milioane euro, potrivit unui document prezentat de presedintie la o intalnire cu liderii partidelor politice.

Retragerile masive de luni depasesc cu mult scaderea depozitelor bancare grecesti din ultimii doi ani, de la inceputul crizei datoriilor de stat la finele lui 2009. Grecii au retras sau transferat la banci din strainatate intre 2 si 3 miliarde euro pe luna in aceasta perioada, insa suma a crescut in ianuarie 2012 la 5 miliarde euro, potrivit Wall Street Journal.

La finele lunii martie, soldul depozitelor rezidentilor si companiilor in bancile grecesti era de 165,36 miliarde euro, comparativ cu peste 245 miliarde euro la sfarsitul anului 2009.