Trezoreria Frantei a vandut titluri pe 13 saptamani la -0,005%, iar pe sase luni la -0,006%, in timp ce titlurile cu scadenta la 50 de saptamani au avut un randament pozitiv, de 0,013%, potrivit cotidianului The Guardian citat de Mediafax.

Licitatia de titluri a Frantei este un nou semn ca investitorii prefera siguranta in locul profitabilitatii, iar pietele financiare nu functioneaza normal.

Franta s-a alaturat, astfel, unui club restrans de state europene care s-au imprumutat la randamente negative, Germania, Olanda si Danemarca.

Germania a vandut luni obligatiuni pe sase luni de 3,29 miliarde euro la un randament negativ record de 0,034%, investitorii platind statul german pentru a detine datoria pe termen scurt a tarii.

Un randament negativ inseamna ca investitorul a platit efectiv mai mult decat valoarea nominala, chiar si dupa ce este luat in calcul impactul inflatiei.

Germania este perceputa ca tara cu cea mai solida economie din zona euro, iar in momente de nesiguranta pe pietele financiare investitorii se orienteaza catre plasamentele sigure, precum obligatiunile germane. Franta este a doua mare economie a zonei euro.

Randamentele obligatiunilor pe zece ani ale Spaniei si Italiei au crescut luni, ca urmare a aversiunii fata de risc inainte unei reuniuni a ministrilor de Finante din zona euro.