Dobanda titlurilor spaniole cu scadenta la 10 ani a atins luni 7,565%, in urcare cu aprope 0,3 puncte procentuale.

Alte sase administratii regionale din Spania se pregatesc sa solicite ajutor de la guvernul central, dupa ce Valencia a cerut vineri un "bailout", potrivit El Pais.

Intre timp, guvernul regional catalan este in negocieri pentru un imprumut punte de 500 milioane euro, a adaugat ziarul spaniol, fara a preciza care sunt institutiile implicate.

Administratiile regionale din Spania au nevoie de 26,4 miliarde euro pentru a plati datoriile care ajung la scadenta in acest an si pentru a-si finanta deficitele, scrie El Mundo, care citeaza documente oficiale.

Citeste si:

Pretul oblgiatiunilor guvernamentale germane este in urcare pe piata secundara, pe fondul cresterii aversiunii investitorilor fata de risc, dupa ce Der Spiegel a scris ca FMI ar putea inceta platile catre Grecia din cauza nerespectarii angajamentelor asumate de stat in acordul de finantare externa.

Randamentul obligatiunilor germane cu maturitatea la 10 ani a atins 1,13%, iar dobanda titlurilor cu scadenta la doi ani este in stagnare, la -0,07%, mentinandu-se negativa pentru cea de-a 12-a sedinta de tranzactionare consecutiva.

Costurile de finantare sunt in crestere si pentru Italia, cu randamentul la 10 ani in urcare la 6,4%.

O misiune a oficialilor FMI, CE si BCE va ajunge marti la Atena, pentru evaluarea situatiei financiare a tarii in cadrul acordului de finantare externa de 130 miliarde euro. Cel mai probabil, Grecia nu s-a incadrat in conditiile acordului, situatie care ar putea determina creditorii externi sa intrerupa finantarea statului. Iesirea Greciei din zona euro a revenit astfel in atentia pietelor.