Economia Marii Britanii s-a contractat cu 0,7% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni ale anului, cea mai abrupta scadere din 2009, productia fiind afectata in principal de caderile masive de precipitatii si de zilele libere acordate cu ocazia Jubileului de Diamant al Reginei, conform Mediafax.

In primul trimestru, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a scazut cu 0,3%, iar media estimarilor analistilor indica o evolutie negativa de 0,2% pentru perioada aprilie-iunie, transmite Bloomberg.

Sectorul constructiilor a inregistrat cea mai abrupta scadere, de 5,2%, urmat de productie, cu 1,3%. Serviciile s-au contractat cu 0,1%, potrivit datelor oficiale anuntate miercuri.

Adancirea recesiunii ar putea determina guvernul sa ia masuri de stimulare a economiei, dupa ce Banca Angliei a inceput un program de incurajare a creditarii si a extins achizitiile de obligatiuni.

Fondul Monetar International a recomandat recent cresterea "masurilor monetare de stimulare" a economiei Marii Britanii, notand ca guvernul ar trebui sa ia in calcul relaxarea politicii de austeritate daca cresterea economica nu va accelera pana la inceputul anului viitor.

Lira sterlina este in scadere cu 0,2% fata de dolar dupa prezentarea datelor, la 1,548 dolari pe lira, fata de un avans de 0,3% anterior.

Raportat la trimestrul al doilea al anului trecut, economia britanica s-a restrans cu 0,8% din PIB, in timp ce economistii anticipau un declin de 0,3%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri