Rata evaziunii fiscale in marile statiuni din Grecia, precum cele din Zakynthos, Lefkada sau Creta, ajunge si la 100%, in timp ce pentru altele, situate in Santorini sau Corfu, se situeaza la 75% sau peste acest nivel, potrivit Ministerului de Finante de la Atena, citat de cotidianul Athens News.
Divizia de delicte finaciare SDOE a descoperit rate uriase de evaziune fiscala in timpul unor inspectii care au vizat mai multe insule si alte statiuni de vara, a anuntat Ministerul de Finante, scrie Mediafax.

Potrivit rezultatelor inspectiilor, derulate in perioada 6-23 iulie, 6 din fiecare 10 afaceri controlate au fost gasite cu nereguli. Astfel, autoritatile au identificat 805 incalcari ale legislatiei privind taxele din totalul celor 1.410 inspectii derulate la magazine si alte afaceri (57%).

Rate de evaziune fiscala de pana la 100% au fost inregistrate pe insulele Zakynthos si Lefkada, in Rethymno de pe insula Creta si in Kastoria. Alte regiuni din Creta au inregistrat, de asemenea, evaziune fiscala ridicata, precum Hania (87%) si Iraklio (78%).

In topul evaziunii se situeaza si Santorini (83%), Corfu (75%), Naxos (73%) si Mykonos (68,5%), potrivit Athens News.

Atena a fost nevoita sa apeleze la doua programe succesive de ajutor financiar extern, insumand 240 de miliarde de euro, dupa ce indatorarea foarte ridicata a statului a adus tara aproape de faliment. Programele de ajutor extern au fost conditionate de masuri dure de austeritate, intre care reduceri de salarii si pensii, precum si concedieri in sectorul de stat. Evaziunea fiscala a fost identificata ca o posibila sursa de venituri importante pentru stat, insa autoritatile nu au reusit sa obtina incasarile estimate.

Potrivit Financial Times, Germania a incercat sa ajute Grecia sa reduca evaziunea, insa nu a putut ajunge la o intelegere cu oficialii eleni. Cotidianul britanic informa in feberuarie, ca autoritatile germane au recrutat circa 160 de voluntari experti in colectarea taxelor, care sa mearga in Grecia pentru a ajuta la combaterea evaziunii, in timp ce presa elena scria despre "o forta de asalt formata din colectori de taxe germani".

In iulie, Bild a scris, citand surse guvernamentale, ca Germania a renuntat la planul de a trimite in Grecia experti care sa ajute la combaterea evaziunii, pentru ca oficialii de la Atena nu au fost interesati de propunere.

Oficialii eleni nu au fost interesati si au considerat trimiterea unor agenti fiscali drept un amestec in afacerile interne ale tarii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri