Fondul Monetar International (FMI), confruntat cu nemultumirea membrilor fata de sumele imprumutate zonei euro, incearca sa determine statele uniunii monetare sa ia masuri pentru a reduce povara imprumuturilor acordate Greciei, au declarat surse apropiate situatiei, citate de Wall Street Journal.
Presiunea FMI, clara in discutiile private dintre reprezentanti creditorilor internationali ai Greciei, vine ca raspuns la dovezile tot mai puternice ca recesiunea grava prin care trece economia elena a deraiat programul de ajutor financiar de la tintele stabilite la inceputul anului, relateaza Mediafax.

Oficialii FMI sustin ca datoria Greciei trebuie redusa la un nivel "sustenabil" inainte ca Fondul sa acorde miliarde de euro guvernului de la Atena, au spus unii oficiali. Cea mai simpla cale ar fi stergerea unei parti a datoriei Greciei de catre creditorii internationali.

Un astfel de pas ar intampina, insa, o rezistenta puternica din partea statelor din zona euro, care au imprumutat deja Greciei 127 miliarde de euro si afirma deschis ca statul elen nu trebuie sa se astepte la noi concesii.

Un purtator de cuvant al FMI a refuzt sa comenteze.

Definirea nivelului "sustenabil" se va afla, in urmatoarele luni, in centrul unei dezbateri vizand modul in care poate fi readus la traseul normal programul de ajutor pentru Grecia. FMI vrea sa vada indatorarea aproape de 100% din PIB in 2020, cand Grecia ar trebui sa incheie plata unor datorii de 33 de miliarde de euro catre FMI, au spus oficialii citati de Wall Street Journal.

Noua tinta ar fi considerabil mai redusa comparativ cu cea de 120% stabilita in februarie, cand Grecia, FMI si zona euro au semnat un nou acord de ajutor financiar, care a impus pierderi masive creditorilor privati ai Greciei.

Finantele Greciei s-au deteriorat puternic din februarie. Economia ar urma sa se contracte in acest an cu 7%, peste estimarea de 4,7% de la inceputul anului. De asemenea, recesiunea va continua si anul urmator. Agravarea declinului economic a afectat veniturile din taxe, a crescut cheltuielile sociale ale guvernului si a crescut necesarul de finantare pentru acoperirea deficitului bugetar.

FMI a propus mai multe variante pentru acoperirea necesarului sporit de fonduri al Greciei si pentru aducerea nivelului de indatorare la 100%, insa statele din zona euro se opun puternic acestor idei.

Cea mai moderata propunere ar fi reducerea dobanzii pe care Grecie trebuie sa o plateasca pentru ajutorul extern. Statul elen ar trebui sa achite dobanzi de peste 39 de miliarde de euro intre 2012 si 2014.

Varianta mai controversata politic prevede ca Banca Centrala Europeana si bancile centrale ale statelor euro sa accepte o reevaluare in scadere cu 30% a obligatiunilor elene pe care le detin, cu valoare nominala de 50 de miliarde de euro. Potrivit unui alt plan, guvernele din zona euro ar putea accepta pierderi pe obligatiunile elene pe care le detin.

FMI este creditorul Greciei cu prioritate la plata si imprumuta bani cu presupunerea ca nu va accepta pierderi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri