Criza politica locala, in presa americana: UE nu-si poate ignora problema romaneasca

Romania s-a aflat in centrul atentiei investitorilor in ultimii ani, in conditiile in care Bucurestiul a lucrat pentru a reduce sectorul de stat supradimensionat si pentru a imbunatati competitivitatea, dar coruptia din prezent si criza politica ameninta sa arunce tara inapoi intr-o zona economica periculoasa, se arata intr-un articol scris de Tom Gallagher in The Wall Street Journal (WSJ).

Acesta spune ca noul premier Victor Ponta, nemultumit ca unii lideri din partidul pe care il conduce au fost inchisi pentru acuzatii de coruptie, este acum determinat sa-l elimine din pozitia de presedinte al tarii pe Traian Basescu.

“Ponta il acuza oficial pe Basescu ca se amesteca in sistemul de justitie. Insa miscarile procedurale complexe ale guvernului Ponta, pentru care termenul bizantin pare neadecvat, au determinat Uniunea Europeana sa atentioneze asupra faptului ca primul-ministru ar putea abuza de controlul constitutional pentru a asigura punerea sub acuzare a lui Traian Basescu”, potrivit articolului aparut in The Wall Street Journal.

Gallagher noteaza ca majoritatea coplesitoare a romanilor se plang ca tarii “ii lipseste un fel de gena sociala care sa permita unei societati democratice sa functioneze normal”.

“Aceasta atitudine este de inteles, data fiind lunga istorie a Romaniei de invazii straine dezastruoase si de domnitori nedrepti si capriciosi”.

Dar principala problema, se arata in articolul din WSJ, nu este “caracterul national deficient”, ci “existenta unui stat al carui principal scop este sa serveasca unor interese nelegitime”.

“Acestor grupuri puternice le lipsesc concepte precum cetatenia, opinia publica si interesul national, in special prin controlul pe care il exercita asupra majoritatii presei. De exemplu, magnatul de televiziune Dan Voiculescu, un fost colaborator al politiei secrete din timpul lui Nicolae Ceausescu, care a ajuns in Senat in 2004 si care a demisionat abia anul acesta, la varsta de 65 de ani. In 2009, un raport al Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) sublinia faptul ca exista puternice partiniri anti-Basescu la Jurnalul National si Antena 1, ambele controlate de Voiculescu”.

Conform articolului din WSJ, grupuri bine conectate se bucura in continuare de o inabusire a vietii economice in regiuni extinse din tara, in special in sud.

“Retelele de nepotism in afaceri si in administratia locala isi gonesc competitorii intimidand tribunalele si politia si utilizeaza scheme judiciare nesfarsite pentru a amana proceduri anticoruptie”, mai precizeaza Tom Gallagher.

Acesta spune ca desi tabara Ponta spera ca UE sa fie prea preocupata cu alte rele europene pentru a-si mai face griji si fata de problema romaneasca, Bruxelles-ul inca mai are ”carti de jucat, mai ales cu sprijinul economic crucial pe care il ofera Romaniei”.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri