Premierul Antonis Samaras urmeaza sa prezinte aceasta propunere in timpul unor intalniri de saptamana viitoare cu cancelarul german Angela Merkel, la Berlin, si cu presedintele francez François Hollande la Paris.

Grecia are dificultati sa faca economii de 11,5 miliarde de euro, echivalentul a circa 5% din productia nationala, in 2013-2014, in conformitate cu actualul program de salvare convenit cu Uniunea Europeana si Fondul Monetar International.

Propunerea de extindere a planului de austeritate prevede reducerea mai lenta a cheltuielilor, pe parcursul a patru ani, pana in 2016, si un declin anual al deficitului bugetar cu 1,5 puncte procentuale, in loc de 2,5 puncte procentuale conform actualului acord.

Potrivit documentului, Grecia ar avea nevoie de finantare suplimentara de 20 de miliarde de euro pentru sustinerea bugetului. Totusi, autoritatile elene propun sa identifice sursele de finantare fara sprijinul partenerilor din zona euro.

Astfel, fondurile ar urma sa fie obtinute prin intermediul imprumutului actual de la FMI, prin emisiuni de titluri de Trezorerie si, posibil, prin amanarea platilor de rambursare a primului imprumut de la UE-FMI, din 2016 in 2020.

Economia Greciei s-a contractat cu o rata anualizata de 6,2% in trimestrul al doilea. In zona euro, declinul a fost de 0,2%, potrivit datelor Eurostat publicate marti.