Datele au fost anuntate de institutul national de statistica de la Varsovia si sunt raportate la perioada similara a anului trecut.

In primul trimestru, Polonia a inregistrat o crestere de 3,5% a PIB in baza anualizata, iar guvernul anticipa pentru cel de-al doilea trimestru o rata de expansiune de 2,9%, scrie Mediafax.

Ministrul Finantelor, Jan Vincent-Rostowski, a declarat ca rezultatele sunt "evident, o dezamagire", insa a adaugat ca "exista mai multe semnale care arata ca nu exista niciun motiv" sa se astepte la o incetinire mai accentuata in trimestrul al treilea.

Oficialul a precizat ca prognoza de crestere economica pentru acest an este de aproximativ 2,5%.

Citeste si:

Polonia este singurul stat din UE care a evitat recesiunea dupa criza financiara mondiala din 2008-2009 si care a rezistat la efectele crizei datoriilor de stat din zona euro, desi uniunea monetara este cea mai mare piata de export pentru companiile polone.

Situatia a inceput insa sa se deterioreze, exporturile Poloniei catre zona euro afisand o scadere de 2,7% in primul semestru al acestui an, raportat la perioada corespunzatoare din 2011. Mai mult, cererea interna a scazut cu 0,2% in trimestrul al doilea, pe masura ce guvernul implementeaza masuri de reducere a cheltuielilor publice.