Presedintele francez Francois Hollande si cancelarul german Angela Merkel se vor intalni sambata pentru discutii despre criza din zona euro, insa pe agenda intrevederii se regaseste si fuziunea dintre EADS si BAE Systems, tranzactie de 35 miliarde euro, potrivit Financial Times, preluat de CNN.com.
Avizul celor doi lideri europeni este decisiv pentru a face posibila fuziunea grupurilor, care ar crea cea mai mare companie de aparare si inginerie aerospatiala la nivel mondial dupa venituri. BAE Systems a inregistrat anul trecut venituri de 19,15 miliarde lire sterline (23,8 miliarde euro), iar EADS, care detine si producatorul de aeronave comerciale Airbus, a avut incasari de 49,13 miliarde euro, scrie Mediafax.

Merkel si Hollande se vor intalni sambata la Ludwigsburg, Germania, unde vor discuta, pe langa criza din Europa, problema sensibila a fuziunii celor doua companii.

Directorul general al EADS, Tom Enders, a declarat miercuri ca discutiile pe marginea tranzactiei "progreseaza bine", primul mesaj oficial transmis de companii de cand au anuntat fuziunea in urma cu o saptamana.

"Suntem intr-o pozitie buna, care ne va ajuta sa oferim in curand noi detalii pietei si angajatilor", a scris Enders intr-un email catre angajatii EADS.

El a adaugat ca cele doua grupuri poarta "discutii constructive si avansate cu toate guvernele implicate" si incearca sa raspunda la "intrebarile si interesele de securitate nationala cat mai bine posibil in cadrul tranzactiei propuse".

Fuziunea ar elimina influenta guvernelor europene asupra operatiunilor curente ale EADS, insa Germania, Franta, Spania si Marea Britanie ar avea in continuare drepturi de veto asupra deciziilor contrare intereselor nationale.

Conducerile celor doua companii considera ca sunt aproape de un acord final, dupa ce au convenit deja structura board-ului noului grup, insa surse apropiate situatiei au avertizat ca fuziunea nu este inca un lucru sigur.

Merkel a declarat miercuri ca toate guvernele implicate evalueaza fuziunea BAE-EADS.

Ministrul francez pentru afaceri europene, Bernard Cazeneuve, a afirmat marti seara la un post de televiziune ca "exista inca multe obstacole tehnice care risca sa blocheze tranzactia", indicand astfel ca guverneel sunt inca departe de a-si da avizul.

Intrebat miercuri daca guvernul francez si-a dat acordul de principiu pentru fuziune, ministrul Finantelor Pierre Moscovici a raspuns negativ.
"Analizam situatia", a aratat el.

Boeing, rivalul american al noii companii rezultate dupa fuziune, a sugerat miercuri ca ar putea contesta tranzactia in justitie.

In eventualitatea ca EADS si BAE vor obtine acordul guvernelor, tranzactia trebuie avizata si de parlamentele celor patru state europene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri