Creditele neperformante din sistemul bancar elen au atins nivelul record de 57 miliarde euro, aproape un sfert din soldul imprumuturilor, de 232,3 mld. euro, alimentate de somajul care a ajuns deja la 25%, si ar putea creste in contextul asteptarilor privind continuarea recesiunii in anii urmatori.

Presiunea creditelor neperformante este puternic resimtita de sistemul bancar si conduce la nevoia de capital suplimentar, situatie care ar agrava indatorarea statului elen, scrie cotidianul Kathimerini, noteaza Mediafax.

Cele mai multe credite neperformante sunt generate de companii, circa 33 miliarde de euro. Imprumuturile ipotecare nperformante, care se apropie de circa 20% din soldul pe acest segment, urmeaza cu 15 miliarde de euro. Pe finantari de consum si carduri de credit, imprumuturile neplatite de peste 90 de zile se ridica la 30% din sold.

Un alt factor ingrijorator este ca imprumuturile ipotecare si de consum au ajuns la un nivel ridicat al neperformantelor in pofida facilitatilor la plata acordate de banci pentru circa 665.000 de credite, totalizand 20 miliarde de euro.

In Romania sunt prezente mai multe banci elene, respectiv EFG Eurobank prin Bancpost, National Bank of Greece prin Banca Romaneasca, dar si Alpha Bank si Piraeus Bank sub brand propriu.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Dacia trimite din nou în șomaj tehnic peste 1.000 de angajaţi
Setari Cookie-uri