O explicatia a crizei elene: un angajat din trei lucreaza la negru in Grecia

Unul din trei angajati din Grecia nu are asigurare sociala si nu este inregistrat in actele companiei unde lucreaza, potrivit unor inspectii derulate de o agentie guvernametala elena in primele sase luni ale acestui an, in timpul carora au fost verificate 18.698 de afaceri.

Verificarile comune ale echipei de inspectie a muncii (SEPE) si serviciului de monitorizare a asigurarilor sociale (EYPEA) au identificat 35.674 persoane lucrand fara asigurari sociale, noteaza Mediafax.

De asemenea, acestia nu erau inregistrati nici in actele companiilor pentru care lucrau. Aproape 43% din persoanele care lucrau la negru sunt cetateni straini, iar usor peste 57% greci.

Autoritatile elene au aplicat amenzi de 6,8 milioane de euro pentru incalcarea reglementarilor privind asigurarile sociale.

Economia Greciei se afla in al cincilea an de recesiune, iar PIB este estimat sa scada si anul urmator. Statul elen a fost nevoit sa ceara ajutor financiar extern, dupa ce indatorarea foarte ridicata a tarii a ridicat la niveluri nesustenabile costurile de imprumut.

Pachetele de ajutor financiar, insumand 240 miliarde de euro, au fost conditionate de masuri dure de austeritate.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri