Grecia nu are aproape nicio sansa sa economiseasca 11,5 miliarde de euro in doi ani, asa cum solicita Comisia Europeana si FMI inainte de a mai acorda tarii vreun nou imprumut, a declarat liderul partidului socialist PASOK, Evangelos Venizelos, fost ministru al Finantelor, transmite AFP.

PASOK este unul dintre cele trei partide aflate la guvernare in Grecia, scrie Mediafax.

"Este foarte dificil, este aproape imposibil sa obtinem 11,5 miliarde de euro prin economii bugetare in 2013 si 2014", a afirmat Venizelos.

El a adaugat ca aceste dificultati existau oricum, dar sunt amplificate de recesiune.

Potrivit guvernului elen, PIB-ul Greciei s-ar putea contracta cu 6,7% in 2012, fata de un declin de 4,5% anticipat initial, in special din cauza reducerii drastice a cheltuielilor publice, cuplate cu concedieri masive.

Grecia trebuie sa economiseasca 11,5 miliarde de euro prin masuri care au ca termen de transmitere catre Comisia Europeana si FMI finele lunii iulie, pentru a ramane sub protectia lor financiara.

Planul de austeritate urmeaza sa fie supus miercuri aprobarii celor trei partide din coalitia guvernamentala, conservatorii din Noua Democratie, condus de premierul Antonis Samaras, socialistii din PASOK, si stanga moderata, condusa de Fotis Kouvelis.

In paralel cu acest plan, guvernul intentioneaza sa renegocieze cu partenerii internationali amanarea cu doi ani, pana in 2016, a termenului pana la care trebuie echilibrat bugetul, a spus sursa.

UE si FMI nu au respins in totalitate o astfel de extindere, dar nu au promis inca nimic.

Potrivit acordului initial, economiile de 11,5 miliarde de euro trebuie sa provina din reducerea beneficiilor sociale si prin scaderea cheltuielilor in sectorul public, prin eliminarea a 150.000 de locuri de munca pana in 2015.

Guvernul s-a angajat totodata sa accelereze si sa extinda programul de privatizari, care ar trebui sa aduca statului circa 19 miliarde de euro pana in 2015.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si