Suma este echivalenta cu circa 40% din datoriile autoritatilor locale, potrivit premierului Viktor Orban.

"Am inceput un razboi cu datoriile din primul moment al guvernarii noastre, iar acum a venit timpul sa deschidem un nou front si sa salvam satele si orasele", a spus Orban intr-o conferinta la Budapesta.

Orban a aratat ca Guvernul va prelua integral datoriile primariilor a 1.700 de localitati care au pana la 5.000 de locuitori, in valoare de 97,3 miliarde de forinti (445 milioane dolari). Executivul va prelua totodata o parte din datoriile unor orase mai mari, totalizand 515 miliarde de forinti (2,36 miliarde dolari).

Citeste si:

Primariile din Ungaria au dificultati sa isi ramburseze datoriile, majoritatea in franci elvetieni, dupa ce forintul s-a depreciat, iar o perioada de gratie pentru returnarea principalului obligatiunilor a expirat in 2011.

Municipalitatile s-au imprumutat tot mai mult in valuta, din 2007, dupa ce Guvernul a restrans finantarea pentru a reduce deficitul bugetar.

Forintul s-a depreciat cu 59% fata de francul elvetian, de la jumatatea anului 2008, cand au fost emise majoritatea obligatiunilor denominate in franci elvetieni.