Proiectul revizuit de buget pentru anul urmator al Greciei prevede o contractie economica de 4,5% in 2013, al saselea consecutiv de recesiune, fata de precedenta estimare de 3,8%, ca urmare a efectului masurilor de austeritate cerute de creditorii internationali.

Documentul a fost transmis parlamentului miercuri, iar un vot ar putea avea loc saptamana urmatoare. Precedentul proiect de buget a fost prezentat la inceputul lunii octombrie, potrivit Mediafax.

Recesiunea mai puternica este estimata in contextul masurilor de austeritate suplimentare cerute de expertii Comisiei Europene, FMI si Bancii Centrale Europene in schimbul continuarii acordului de ajutor extern.

Potrivit noului plan, Grecia va aplica anul urmator reduceri de cheltuieli de circa 9 miliarde de euro, comparativ cu 7,8 miliarde de euro in proiectul de la inceputul lunii.

Grecia se afla in al cincilea an de recesiune puternica, care a urcat la niveluri record somajul si numarul falimentelor in randul companiilor. Contractia economica a fost agravata de valurile succesive de masuri de austeritate adoptate in ultimii trei ani pentru asigurarea a doua pachete de imprumuturi externe, de 110 miliarde de euro si 130 miliarde de euro.

Recesiunea a avut impact asupra colectarii de venituri si a fortat guvernul sa cheltuiasca mai mult pentru a acoperi deficitele din sistemul de pensii, unde presiunea este tot mai mare din cauza somajului extrem de rirdicat si salariilor in scadere.

Tinta de deficit bugetar pentru anul urmator a fost, de asemenea, revizuita de la 4,25 la 5,2%. Indatorarea se va situa la 189% din PIB, fata de proiectul de buget anterior, care anticipa 179,3%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cat a cheltuit romanul obisnuit pe vacanta in 2019
Setari Cookie-uri