Perspectivele economice din Europa se inrautatesc, iar Banca Centrala Europeana (BCE) este pregatita sa activeze programul de achizitii de obligatiuni, daca guvernele indeplinesc conditiile necesare, a declarat joi presedintele institutiei, Mario Draghi, transmite Bloomberg.

"Suntem gata sa efectuam tranzactii monetare directe, care vor contribui la evitarea unor scenarii extreme", a spus Draghi intr-o conferinta de presa la Frankfurt, sustinuta dupa ce BCE a mentinut dobanda de politica monetara la minimul istoric de 0,75%, potrivit Mediafax.

El a aratat ca se mentin riscurile de inrautatire a perspectivei economice, iar presiunile inflationiste vor ramane modeste.

Draghi a alimentat miercuri speculatiile ca BCE ar putea repune in discutie reducerea dobanzii cheie, dupa ce a afirmat ca Germania, pilonul soliditatii economice in zona euro, incepe sa fie afectata de criza datoriilor suverane din regiune.
Cu toate acestea, Spania nu vrea sa ceara un program de sprijin financiar, care ar deschide calea pentru achizitii directe de obligatiuni suverane de catre BCE.

"Decizia apartine in totalitate Spaniei si guvernului spaniol", a spus Draghi.

In acelasi timp, de la anuntul programului de achizitii de obligatiuni au avut loc o serie de progrese pe pietele financiare, inclusiv o revenire a investitiilor provenite din afara zonei euro, a aratat seful BCE.

El a adaugat ca BCE va tine cont de inrautatirea situatiei economiei europene, la publicarea noilor estimari ale bancii, luna viitoare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Criza ar putea majora împrumuturile eurozonei cu 1.500 de miliarde de euro
Setari Cookie-uri