"Consolidarea fiscala trebuie sa se concentreze pe reduceri de cheltuieli si nu pe majorari de taxe. Este esential ca efortul de consolidare sa fie perceput ca fiind credibil, ireversibil si structural pentru a avea un impact asupra randamentelor obligatiunilor guvernamentale", a declarat Draghi, intr-un discurs la Universitatea Bocconi din Milano, citat de Mediafax.

Tot joi, Joerg Asmussen, membru in consiliul director al BCE, a declarat ca tarile din zona euro, inclusiv Germania si Franta, trebuie sa-si reformeze economia si sa faca eforturi mai mari pentru a-si pastra nivelul de trai.

Europa este afectata puternic de criza datoriilor din zona euro. Mai multe state ale uniunii monetare, inclusiv Spania si Italia, au fost puse sub presiune pe pietele financiare, din cauza indatorarii, perceputa de investitori ca fiind prea ridicata. Costurile de imprumut ale acestor tari au urcat la niveluri considerate nesustanbile pe termen lung.

BCE a fost nevoita sa anunte un program nelimitat de achizitii de obligatiuni guvernamentale pentru a calma nelinistea investitorilor. Programul nu a fost, inca, activat pentru niciun stat, intrucat este conditionat de acceptarea unor masuri dure de austeritate.