Ministrii de Finante din UE au ajuns joi la un acord care va aduce multe din bancile europene sub autoritatea unui singur organism de supraveghere, iar guvernele spera ca masura va reprezenta un pas important spre rezolvarea crizei datoriilor suverane, potrivit Wall Street Journal.
Banca Centrala Europeana (BCE) va supraveghea cele mai importante si cele mai vulnerabile institutii de credit din zona euro, dar si din alte tari UE care aleg sa se alature noului organism anul urmator. Dupa ce preia controlul, BCE va putea forta bancile sa-si consolideze rezervele de capital si chiar sa le inchida pe cele nesigure, noteaza Mediafax.

Ministrul german de Finante german, Wolfgang Schauble, a afirmat ca parlamentele nationale vor putea ratifica pana la sfarsitul lunii februarie noua autoritate de supraveghere, "care ar trebui sa fie functionala pana la inceputul lunii martie".

Intelegerea, care trebuie avizata si de Parlamentul European, rezolva primul obstacol catre transformarea zonei euro intr-o uniune bancara, al carei scop este ruperea legaturilor dintre bancile slabe si guverne.

Costurile uriase ale salvarii unor banci mari de la faliment au obligat deja Irlanda, Spania si Cipru sa ceara ajutor financiar zonei euro, iar guvernele au fost nevoite sa se indatoreze suplimentar in acest proces. Din acest motiv, liderii zonei euro au decis in iunie ca odata intrata in vigoare uniunea bancara sa permita fondurilor de urgenta sa recapitalieze direct bancile.

Nu a fost luata joi o decizie ferma privind momentul in care va incepe recapitalizarea directa a institutiilor de credit, intrucat ministrii de Finante au lasat in seama BCE sa anunte cand este pregatita sa-si asume responsabilitatea pentru bancile pe care ar urma sa le supravegheze.

BCE urmeaza sa supravegheze banci care au active de cel putin 30 de miliarde de euro, reprezinta mai mult de 20% din PIB al tarii de origine sau opereaza in cel putin doua tari. Cel putin cate trei banci din fiecare stat vor intra sub incidenta BCE, au afirmat ministrii. Restul bancilor vor ramane in responsabilitatea autoritatilor nationale de supraveghere.

De asemenea, ministrii de Finante au afirmat ca au gasit si o modalitate prin care sa acorde putere de decizie aproape egala si statelor din afara uniunii monetare care aleg sa intre sub supravegherea BCE. Pentru moment, decizia finala va ramane la consiliul guvernatorilor BCE, in care statele din afara zonei euro nu sunt reprezentate. BCE va institui, insa, un proces de mediere care sa ofere tarilor din afara zonei euro o cale de apel impotriva deciziilor pe care nu le agreeaza.

Planul pare sa multumeasca si Germania, care s-a temut ca preluarea atributiilor de suspraveghere ar putea crea un conflict de interese la BCE in privinta deciziilor de politica monetara, principala sarcina a institutiei.

Acordul pentru supravegherea bancara lasa liderilor UE, care incep joi un summit de doua zile la Bruxelles, timp pentru a se concentra pe alte elemente de raspuns la criza. Exista asteptari ca acestia sa decida infiintarea unei autoritati comune pentru lichidarea bancilor cu probleme majore din zona euro, un alt element necesar unei uniuni bancare.

O initiativa de a forta guvernele zonei euro sa-si reformeze politicile nationale, precum pensii si sisteme de educatie, prin semnarea unor contracte cu institutii UE, a fost amanata pana in martie, potrivit unui document obtinut de Wall Street Journal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri