Premierul demisionar italian Mario Monti a declarat ca nu va candida in scrutinul parlamentar anticipat din februarie, dar este pregatit sa conduca din nou guvernul in anumite conditii, scrie Corriere della Sera, in editia electronica, citat de Mediafax.
"Nu voi fi liderul niciunei miscari politice. Dar sunt pregatit sa ofer consultanta, sa fiu lider si sa asum responsabilitati atribuite de Parlament", a declarat Monti intr-o conferinta de presa.

Mario Monti a anuntat duminica dimineata un program "pentru schimbarea Italiei si reformarea Europei", criticandu-l cu ironie pe predecesorul sau, Silvio Berlusconi.

Monti a calificat acest program de reforme drept "agenda pentru un angajament comun, prima contributie spre o discutie deschisa".
"Italia a invins criza financiara, fara asistenta financiara europeana si fara ajutorul FMI", a spus Monti.

"Este esential ca sacrificiile dure facute de italieni anul trecut sa nu se piarda", a spus Monti, denuntand declaratiile "aberante" ale fostului premier Silvio Berlusconi. "Imi este foarte greu sa urmaresc linia logica a gandirii lui Berlusconi", a spus Monti.

Mario Monti este oricum senator pe viata, dar ar fi putut renunta la acest statut pentru a candida si a avea legitimitate populara pentru a conduce un guvern politic.

Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat sambata Parlamentul, deschizand calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 si 25 februarie 2013. "Am semnat decretul de dizolvare a Camerelor Parlamentului, o decizie care era previzibila data fiind situatia actuala", a explicat, intr-un comunicat, presedintele Giorgio Napolitano.

Guvernul italian in exercitiu, condus de premierul demisionar Mario Monti, a semnat decretul prin care stabileste organizarea scrutinului parlamentar anticipat pe 24 si 25 februarie 2013. Premierul tehnocrat Mario Monti a demisionat vineri seara, dupa ce a pierdut sprijinul partidului lui Silvio Berlusconi - Poporul Libertatii. Insa exista din ce in ce mai multe apeluri pentru o revenire a lui Monti in fruntea unei coalitii condusa de Miscarea spre a Treia Republica, a patronului grupului Ferrari, Luca di Montezemolo.

Demisia lui Monti declanseaza o noua criza politica in Italia, o tara afectata in continuare de recesiune, in contextul in care criza din zona euro inca nu s-a incheiat. Parlamentul italian a aprobat vineri seara, inaintea demisiei Guvernului, proiectul de buget - unul de austeritate - pe anul 2013.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri