"Nu voi fi liderul niciunei miscari politice. Dar sunt pregatit sa ofer consultanta, sa fiu lider si sa asum responsabilitati atribuite de Parlament", a declarat Monti intr-o conferinta de presa.

Mario Monti a anuntat duminica dimineata un program "pentru schimbarea Italiei si reformarea Europei", criticandu-l cu ironie pe predecesorul sau, Silvio Berlusconi.

Monti a calificat acest program de reforme drept "agenda pentru un angajament comun, prima contributie spre o discutie deschisa".
"Italia a invins criza financiara, fara asistenta financiara europeana si fara ajutorul FMI", a spus Monti.

"Este esential ca sacrificiile dure facute de italieni anul trecut sa nu se piarda", a spus Monti, denuntand declaratiile "aberante" ale fostului premier Silvio Berlusconi. "Imi este foarte greu sa urmaresc linia logica a gandirii lui Berlusconi", a spus Monti.

Citeste si:

Mario Monti este oricum senator pe viata, dar ar fi putut renunta la acest statut pentru a candida si a avea legitimitate populara pentru a conduce un guvern politic.

Presedintele Italiei, Giorgio Napolitano, a dizolvat sambata Parlamentul, deschizand calea alegerilor anticipate, care vor avea loc pe 24 si 25 februarie 2013. "Am semnat decretul de dizolvare a Camerelor Parlamentului, o decizie care era previzibila data fiind situatia actuala", a explicat, intr-un comunicat, presedintele Giorgio Napolitano.

Guvernul italian in exercitiu, condus de premierul demisionar Mario Monti, a semnat decretul prin care stabileste organizarea scrutinului parlamentar anticipat pe 24 si 25 februarie 2013. Premierul tehnocrat Mario Monti a demisionat vineri seara, dupa ce a pierdut sprijinul partidului lui Silvio Berlusconi - Poporul Libertatii. Insa exista din ce in ce mai multe apeluri pentru o revenire a lui Monti in fruntea unei coalitii condusa de Miscarea spre a Treia Republica, a patronului grupului Ferrari, Luca di Montezemolo.

Demisia lui Monti declanseaza o noua criza politica in Italia, o tara afectata in continuare de recesiune, in contextul in care criza din zona euro inca nu s-a incheiat. Parlamentul italian a aprobat vineri seara, inaintea demisiei Guvernului, proiectul de buget - unul de austeritate - pe anul 2013.