Rusia nu are planuri sa acorde un imprumut de cinci miliarde de euro cerut de Cipru, deoarece riscurile sunt prea mari pentru a fi asumate de un singur creditor. Multi spun ca situatia fiscala a Ciprului este mai grava decat cea a Greciei.

"Nu avem planuri sau instructiuni sa procedam astfel. Este evident ca un singur creditor nu poate lucra cu Cipru. Oricine intervine pe baze individuale pentru a finanta guvernul Ciprului sau pentru a ajuta la recapitalizarea bancilor si-ar asuma riscuri enorme", a declarat secretarul de stat din Ministerul de Finante de la Moscova Sergei Storchak intr-un interviu pentru Bloomberg, citat deMediafax.

Rusia ar putea lua in calcul un sprijin financiar pentru Cipru in cadrul unui pachet international de ajutor, dupa ce zona euro ia o decizie in aceasta privinta, a declarat, saptamana trecuta, presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Starea Ciprului, mai grava decat a Greciei?

Situatia fiscala a Ciprului, a cincea tara din zona euro care a cerut ajutor financiar extern, este mai serioasa decat cea a Greciei, iar pericolul a fost ignorat de pietele financiare, a declarat recent seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Cipru, tara a carei datorie publica va ajunge la 89,7% din Produsul Intern Brut, a devenit la sfarsitul lunii iunie a patra tara din zona euro, incepand din 2010, care a cerut ajutor financiar. Pe langa cererile de imprumuturi de la zona euro si FMI, Cipru incearca sa obtina noi fonduri si de la Rusia, dupa ce a primit anul trecut un credit de 2,5 miliarde de euro de la guvernul de la Moscova.Un acord financiar cu zona euro si FMI
va fi semnat pana la 12 februarie, potrivit unor oficiali europeni citati de presa elena. Cipru ar putea avea nevoie de pana la 17,5 miliarde de euro, aproape cat PIB al tarii, pentru a acoperi deficitul bugetar si pentru a recapitaliza bancile.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ofensiva turca in Siria: Putin l-a invitat pe Erdogan in Rusia