"Nu avem planuri sau instructiuni sa procedam astfel. Este evident ca un singur creditor nu poate lucra cu Cipru. Oricine intervine pe baze individuale pentru a finanta guvernul Ciprului sau pentru a ajuta la recapitalizarea bancilor si-ar asuma riscuri enorme", a declarat secretarul de stat din Ministerul de Finante de la Moscova Sergei Storchak intr-un interviu pentru Bloomberg, citat deMediafax.

Rusia ar putea lua in calcul un sprijin financiar pentru Cipru in cadrul unui pachet international de ajutor, dupa ce zona euro ia o decizie in aceasta privinta, a declarat, saptamana trecuta, presedintele Rusiei, Vladimir Putin.

Starea Ciprului, mai grava decat a Greciei?

Situatia fiscala a Ciprului, a cincea tara din zona euro care a cerut ajutor financiar extern, este mai serioasa decat cea a Greciei, iar pericolul a fost ignorat de pietele financiare, a declarat recent seful Eurogroup, Jean-Claude Juncker.

Cipru, tara a carei datorie publica va ajunge la 89,7% din Produsul Intern Brut, a devenit la sfarsitul lunii iunie a patra tara din zona euro, incepand din 2010, care a cerut ajutor financiar. Pe langa cererile de imprumuturi de la zona euro si FMI, Cipru incearca sa obtina noi fonduri si de la Rusia, dupa ce a primit anul trecut un credit de 2,5 miliarde de euro de la guvernul de la Moscova.