Oficiali militari de rang inalt si serviciile de informatii americane intentioneaza sa inscrie pe o lista secreta cu persoanele ce trebuie sa fie "ucise" numele algerianului Mokhtar Belmokhtar, care a revendicat atacul asupra instalatiei de exploatare a gazelor din In Amenas, relateaza Mediafax.
Adaugarea numelui sau pe aceasta lista ar implica o expansiune militara importanta a Statelor Unite in nord-vestul Africii, printr-o extindere a atacurilor cu avioane fara pilot si a operatiunilor de combatere a terorismului, sustine cotidianul american Wall Street Journal in editia de sambata, citand oficiali americani sub acoperirea anonimatului.

Un astfel de efort ar putea sa se sprijine pe unitatile fortelor speciale ale armatei, cu ajutorul CIA, precizeaza cotidianul.

Un oficial american a declarat in ianuarie pentru AFP ca Washingtonul intentioneaza sa instaleze o baza care sa gazduiasca avioanele americane fara pilot in nord-vestul Africii, pentru a ameliora supravegherea gruparilor islamiste in regiune. Aceasta baza ar fi instalata probabil in Niger sau Burkina Faso, a precizat el.

Dupa atentatele din 11 septembrie 2001, administratia americana pastreaza secrete listele cu persoane care trebuie "capturate sau ucise", continua Wall Street Journal.

Pentagonul si CIA detin liste separate, pe care figureaza numele unor lideri extremisti precum liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, liderul Al-Qaida in Peninsula Araba (AQPA), sauditul Ibrahim Hassan al-Asiri, si, inainte de a fi ucis, Osama ben Laden.

Mokhtar Belmokhtar este un fost lider Al-Qaida in Maghrebul Islamic (AQMI), grupare de care s-a separat in octombrie, formandu-si propria unitate combatanta.

El a revendicat atacul impotriva instalatiei de exploatare a gazelor din In Amenas, in Algeria, urmat de o luare de ostatici. Potrivit Algerului, 37 de straini de opt nationalitati, dintre care trei americani, si un algerian au fost ucisi de un comando format din 32 de barbati, dintre care 29 au fost ucisi si trei arestati.

Mokhtar Belmokhtar sau gruparea sa au amenintat in repetate randuri ca vor comite noi atacuri daca razboiul din Mali condus de Franta nu va inceta.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri