Potrivit cotidianului Clarion-Ledger, citat de postul american, situatia din Mississippi a fost scoasa la iveala dupa ce un locuitor din acest stat, Ranjan Batra, a vazut filmul lui Steven Spielberg, in noiembrie, noteaza Mediafax.

Dupa ce a vazut filmul, care prezinta lupta politica purtata in vederea adoptarii celui de al 13-lea Amendament, Barta a efectuat o cercetare in urma careia a aflat ca amendamentul a fost ratificat de trei sferturi dintre statele americane care l-au sustinut, in decembrie 1865.

Toate celelalte state au ratificat, pana la urma, amendamentul, cu exceptia statului Mississippi. Acesta a votat pentru ratificarea amendamentului in 1995, dar ratificarea nu a fost dusa pana la capat, prin notificarea Arhivelor Satetelor Unite.

Citeste si:

Barta a discutat cu alt locuitor din Mississippi, Ken Sullivan, care l-a contactat pe secretarul de Stat Delbert Hosemann in acest sens.
Hosemann a trimis o copie a rezolutiei din 1995 Biroului Registrului Federal la 30 ianuarie, iar la 7 februarie Registrul a oficializat ratificarea.

Potrivit Clarion-Ledger, nu este clar motivul pentru care statul nu a trimis Arhivelor rezolutia din 1995 anterior.