Ministerul Economiei va fi condus de Mihaly Varga, principalul responsabil pentru negocierile cu institutiile financiare internationale, potrivit Mediafax.

Matolcsy va conduce banca centrala a Ungariei pana in 2019, a anuntat Orban vineri la postul national de radio, potrivit Bloomberg.

Matolcsy va fi audiat in Parlament vineri, de la ora 14:00.

Forintul s-a apreciat vineri cu 0,4%, la 294,2 forinti pe euro. Moneda ungara a pierdut 1,1% fata de euro de la inceputul acestui an.

Randamentul obligatiunilor guvernamentale ungare cu maturitatea la 10 ani a scazut vineri cu 13 puncte de baza (0,13 puncte procentuale), la 6,2%, minimul ultimelor 7 saptamani.

Indicele bursier BUX - Budapesta a crescut cu 0,5%.

Orban a precizat ca numirea lui Matolcsy la banca centrala nu va aduce o schimbare de directie in privinta politicii economice.

Potrivit Wall Street Journal, unii analisti considera ca instalarea lui Matolcsy la banca nationala ar putea pune sub semnul intrebarii independenta institutiei, care ar putea devia de la mandatul privind stabilitatea preturilor pentru a sprijini politica guvernului.

Matolcsy a fost considerat favorit pentru postul de la banca centrala, iar numirea lui Varga la Economie nu este o surpriza, noteaza Portofolio.hu.

Analistii nu se asteapta la o reactie semnificativa pe pietele financiare, deoarece numirile au fost anticipate de investitori.