Fitch a retrogradat ratingul Italiei cu o treapta

Fitch Ratings a retrogradat ratingul Italiei cu o treapta, la nivelul BBB+ cu perspectiva negativa, din cauza rezultatului neconcludent al alegerilor din februarie, care a dus la un blocaj politic periculos pentru capacitatea tarii de a combate recesiunea si criza datoriilor din Europa.

Noul rating este cu trei trepte peste nivelul junk, nerecomandat investitiilor, si cu numai o treapta peste cel al Spaniei, transmite Bloomberg.
"Incertitudinile politice sporite si lipsa unei sustineri pentru noi masuri de reforma structurale reprezinta un nou soc pentru economia reala, aflata in recesiune profunda", se arata intr-un comunicat al Fitch, care subliniaza faptul ca recesiunea din Italia este una dintre cele mai profunde din Europa, scrie Mediafax.

Premierul in exercitiu Mario Monti a contribuit la calmarea crizei datoriilor din Europa prin reducerea deficitului bugetar al Italiei si aplicarea de reforme menite sa echilibreze finantele tarii. Sub conducerea lui Monti, randamentul obligatiunilor italiene pe termen de 10 ani a scazut cu aproape 50%, de la un nivel record de 7,5% atins in noiembrie 2011.

Plecarea lui Monti si Parlamentul fragmentat rezultat in urma alegerilor au alimentat temerile ca Italia va reaprinde criza datoriilor in Europa.
Ministrul italian de Finante, Vittorio Grilli, a declarat duminica, la o conferinta din Cernobbio, Italia, ca retrogradarea decisa de Fitch nu este suprinzatoare, fiind bazata pe o combinatie de incertitudini politice si economice.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri