Norbert Barthle, purtator de cuvant pe probleme de buget pentru Uniunea Crestin Democrata, formatiunea politica a cancelarului Antela Merkel si cel mai mare partid din coalitia de guvernare, a declarat ca acordul reprezinta un succes pentru Schaeuble, potrivit Financial Times.

"Germania a reusit determine tratarea adecvata a motivelor sale de ingrijorare, atat in interesul Europei, cat si al contribuabilului german", a afirmat politicianul pentru agentia de presa DPA, laudand totodata guvernul cipriot pentru ca a acceptat conditiile dure, scrie Mediafax.

Schaeuble a convocat sambata reprezentantii pe probleme de buget ai tuturor partidelor politice pentru a le aduce la cunostinta rezultatul sedintei Eurogroup de vineri noapte de la Bruxelles.

"Am gasit o modalitate de a ajuta Ciprul dupa negocieri indelungate si dure, fara a risca viitorul tarii", a afirmat seful Finantelor din Germania dupa sedinta de 10 ore cu colegii sai din zona euro.

El a adaugat ca acordul va fi trimis Bundestagului spre ratificare in a doua jumatate a lunii aprilie.

Citeste si:

Cu toate acestea, mai multi lideri din Parlamentul german au afisat pozitii mai rezervate, afirmand ca trebuie sa studieze atent acordul inainte de vot.

Michael Fuchs, unul dintre liderii CDU din Bundestag care a criticat acordurile de bailout pentru alte tari, a afirmat ca este important ca FMI sa contribuie cu o treime din fondurile necesare.

Totodata, el a spus ca Guvernului nu ii va fi usor sa obtina o majoritate pentru acordul cu Cipru, insa "daca lucrurile stau asa cum am auzit, ar trebui sa fie suficient".

Partidul de extrema stanga Linke este singura formatiune politica germana care a anuntat ca va respinge acordul, deoarece considera ca presupune prea multe conditii antisociale si nu obliga bancile sa suporte costul programului.

Ministrii Finantelor din zona euro au convenit un acord de finantare externa de 10 miliarde euro pentru Cipru, care include drept preconditie o taxa fara precedent in UE asupra depozitelor bancare. Astfel, guvernul va prelua 9,9% din depozitele mai mari de 100.000 de euro, pragul de garantare in UE, in timp ce depozitele mai mici vor fi taxate cu 6,75%.